Zoek
Sluit dit zoekvak.

Almere Rondvaarten elektrificeert haar vloot in aanloop naar de Floriade

Bootverhuurbedrijf Almere Rondvaarten uit Almere verzorgt in 2022 een pendeldienst over water voor de bezoekers aan de Floriade. In voorbereiding hierop heeft het bedrijf een vergroeningstraject ingezet: een rondvaartboot is geëlektrificeerd en 6 elektrische sloepen zijn aangekocht. De boten zullen varen op groene elektriciteit. Dit resulteert in een CO2 besparing van circa 51 ton CO2 per jaar. EEF financiert het project met een maatwerkfinanciering om dit mogelijk te maken.

Het EEF ging in gesprek met eigenaar Kevin van Drumpt over zijn duurzame ambities.

“Het is fijn dat er in Flevoland een Energie Expertisecentrum als het EEF bestaat om duurzaamheid te stimuleren. De elektrificatie vraagt om een flinke investering. Ik vind het fijn dat ik de lening die ik hiervoor heb afgesloten boetevrij mag aflossen.”

Elektrisch varen

Vijf jaar geleden ontstond het idee om de boten van Almere Rondvaarten elektrisch te laten varen. In die tijd hadden de provincies Friesland en Noord-Holland hiervoor een subsidieregeling. Dit bestond toen helaas niet in Flevoland.

In aanloop naar de Floriade werd het plan opnieuw gevat. De gemeente Almere ondersteunt het project door het Esplanadeplein in het centrum meer gericht te maken op het water. Zo wordt onder andere de waterkant aangepakt en wordt er een strand met strandpaviljoen gerealiseerd. De pendeldienst zal hier gaan aanmeren. Kevin: “De Floriade trekt een internationaal publiek. Het past niet om in een nieuwe stad, die nieuwe dingen laat zien, te gaan varen op diesel.”

Duurzame ambitie

Het EEF maakt het mogelijk om twee van de zes rondvaartboten van Almere Rondvaarten te verduurzamen.  Kevin vertelt over zijn duurzame ambitie: “We willen voor 2022 twee boten volledig elektrisch laten varen. Onze uiteindelijke ambitie is om al onze boten duurzaam te laten varen. Op dit moment is dat alleen mogelijk op elektriciteit, maar we kijken ook naar mogelijkheden die waterstof biedt.”

De benodigde investeringen zijn groot. Toch vindt Kevin het belangrijk om te verduurzamen:

“Duurzaamheid is de toekomst. Als je stil blijft staan en je bedrijf laat verouderen, dan geloof ik niet dat daar toekomst in zit.”

Het elektrisch varen betekent veel voor de bedrijfsvoering van Almere Rondvaarten. Zo hoeft er geen tijd meer worden besteed aan het vullen van motoren met brandstof en olie en kunnen ze tot 12 uur per dag varen. Op deze manier kan een sloep op een zomerdag wel drie keer in de verhuur.

“Elektrisch varen levert financieel in eerste instantie weinig op, maar doordat we nu beginnen met deze duurzame stap leren we en worden we slimmer.”

Daarnaast zijn de boten stiller. Kevin: “Als ik een dagje ga varen met een boot, dan pak ik een elektrisch boot. Dit had ik van tevoren nooit verwacht. Elektrisch varen is fantastisch!”

Financiering door EEF

Om de elektrificatie van de rondvaartboot en de aankoop van de nieuwe elektrische sloepen te kunnen financieren heeft Almere Rondvaarten een Maatwerkfinanciering van EEF ontvangen. Deze financiering is er voor bedrijven en instellingen die willen investeren in CO2- en energiebesparing en/of  duurzame energie. Denk hierbij aan het laten installeren van zonnepanelen, een warmtepomp installatie of een energiezuinig ledverlichtingssysteem.

Ook financiering nodig voor uw duurzame energieproject?

Wilt u net als Almere Rondvaarten ook gebruik maken van het onafhankelijke advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) bij het verduurzamen van uw onderneming? Of heeft u financiering nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: 085 4000 300 of mail naar info@eef-flevoland.nl. Wij helpen u graag!

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.