Batterij als oplossing én kans voor fabrieksuitbreiding

‘We hebben het nooit gedaan, dus ik denk dat we het wel kunnen.’ Deze Pippi Langkous-uitspraak deed Gert Nieborg aan de vooravond van de aansluiting van een batterij. Gert is bedrijfsleider elektrotechniek van Hemubo, een innovatief bouwbedrijf dat investeerde in GSF Glasgroep met als doel de lijn van 100% circulaire glasproducten verder te verbeteren en uit te breiden. GSF had een aansluitverzwaring nodig, maar kreeg deze niet van Liander. De oplossing? Een batterij met een vermogen van 500 kW.


GSF, die onlangs verhuisde van Lelystad en Hilversum naar Almere, is de eerste circulaire glasfabriek in de wereld. Het bedrijf maakt van oud glas of verouderd HR-glas nieuw glas. ‘Normaal wordt dit glas verwerkt tot bijvoorbeeld glaswol of flessen. Dit noemen we ook wel downcyclen. Dit betekent dat er nog steeds veel grondstoffen moeten worden gewonnen. Bovendien kost dit productieproces veel energie.’


Nieuw leven
‘GSF geeft oud isolatieglas van goede technische kwaliteit een nieuw leven’, legt Gert enthousiast uit. In de nieuwe locatie aan de Bolderweg in Almere is een hal van 4.000 m2 speciaal ingericht voor de productie van circulair glas. Met nieuwe, volautomatische productielijnen zet het bedrijf in op de toekomst en het doel om elke dag tot 750 m2 aan circulair isolatieglas te produceren. Dankzij de kapitaalinjectie van Hemubo kan GSF werken aan ontwikkeling, verfijning en opschaling van de productie.

GSF had een aansluiting van 125 A, maar in de toekomst heeft het bedrijf wel 400 A nodig. Dit was niet beschikbaar. Na veel rekenen en een praktische uitleg van Gert was ook het bestuur van het glasbedrijf ervan overtuigd dat het aanschaffen van een batterij hét antwoord is op netcongestie. ‘Voor ons was EEF het kompas in deze grijze wereld van wet- en regelgeving’, zegt Gert. ‘Wij namen een expertisevoucher af. Vooral in de beginfase gaf dit veel ondersteuning. Energie-expert Rob Verbeij hielp ons enorm op weg rondom het aanvragen van vergunningen en de wet-regelgeving.’


Batterij van 500 kW/1 MW
‘Nu staat er batterij met een vermogen van 500 kW en een opslagcapaciteit van 1 MWh. Dit zijn 5 batterijkabinetten met koelunits, plus een aansturingskast die zorgt voor een constant en gunstig rendement. Daarnaast installeerden we 460 zonnepanelen. De realisatie ging vlot. Dat komt doordat we zelf veel expertise in huis hebben en veel zelf konden uitvoeren, maar ook doordat we verduurzaming en energiebesparing als prioriteit zien. Daarnaast was het van belang dat we ons elektriciteitssysteem anders moesten gaan zien. Niet meer het stroomnet van Liander is onze hoofdvoeding, maar de batterij. De zonnepanelen en het net zijn dus aanvullend,’ legt de bedrijfsleider uit.

Ben jij een ondernemer in Flevoland en zoek je naar manieren om de uitdagingen van netcongestie aan te pakken? Neem contact op met EEF voor deskundig advies en ondersteuning op maat. Samen bouwen we aan een duurzame en energie-efficiënte toekomst voor jouw bedrijf.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.