‘Batterij-opslag is nooit een doel, maar één van de mogelijke oplossingen’

Rob Verbeij is energie-expert bij Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF). Hij helpt ondernemers met vraagstukken over flexibele oplossingen bij bijvoorbeeld netcongestie. Wil je als Flevolandse ondernemer groeien, gaat je energieverbuik daardoor omhoog maar kan je geen uitbreiding op je netwerkaansluiting krijgen? Dan stagneert je groeiplan. Rob en zijn collega’s van EEF bieden hulp.

‘We gaan in gesprek over die groeiplannen en kijken eerst wat er mogelijk is binnen de huidige netaansluiting. Kan het huidige energieverbruik omlaag? Of kan het verbruik beter verdeeld worden over de dag door processen aan te passen? Lukt dat niet of is het niet voldoende, dan is batterij-opslag steeds vaker één van de oplossingen bij netcongestie. Een batterij kan helpen om eventuele stroompieken gedurende de dag op te vangen. Het is dan wel belangrijk dat de batterij tussendoor voldoende tijd heeft om weer op te laden,’ legt Rob uit.

Inzicht

‘De eerste stap is altijd inzicht in het huidige verbruik. Zijn er energieslurpende apparaten die we kunnen vervangen door zuinigere exemplaren? Of is het interessant om machines aan- en uit te schakelen met behulp van tijdsregelaars? Dan hebben kleine investeringen al een groot effect op het energieverbruik.
Ook onderzoeken we of de bestaande bedrijfsprocessen al opslag of flexibiliteit bieden. Laadpalen bijvoorbeeld; die staan los van een productieproces en kunnen vaak prima een auto een half uur later opladen. Als dat allemaal niet voldoende is, dan kijken we naar aanvullende maatregelen,’ vertelt Rob.

Een van de oplossingen

‘Batterij-opslag is nooit een doel, maar één van de mogelijke oplossingen,’ benadrukt Rob. Er zijn ook verschillende redenen om voor een batterij te kiezen als flexibele opslag. ‘Een batterij kan “handelen”. Dan wordt de batterij voornamelijk gebruikt om op de verschillende energiemarkten tegen de beste vergoeding te laden of ontladen. Maar dat werkt alleen als je al een bestaande stroomaansluiting hebt. Heb je die niet, dan is het bijna niet rendabel. Een grootverbruikersaansluiting is kostbaar en het kost veel tijd om die te krijgen.’ Maar voor de meeste bedrijven helpt batterij-opslag vooral om toch die groeistap te maken zonder te moeten wachten op een uitbreiding op het netwerk.

Financiering

Batterij-opslag is een flinke investering. Gelukkig daalt de aanschafprijs steeds verder omdat de vraag toeneemt en wordt ook de techniek beter. ‘Soms zijn ondernemers een stap verder en hebben ze al offertes opgevraagd, maar hebben ze moeite met het maken van de juiste keuzes. We helpen hen dan met een objectieve kijk op het keuzeproces.’ Ook helpt EEF bij de investering. ‘Eerst kijken we of er subsidies mogelijk zijn. Ook bieden we verschillende financieringen aan. Die financieringen verstrekken we tegen marktconforme rentes en we kunnen ze vaak vrij snel verstrekken.’

Slimmer en decentraler

Als echte energiewetenschapper weet Rob veel van flexibele oplossingen: ‘Ik zie batterij-opslag als meer dan een tussenoplossing voor uiteindelijk netuitbreiding. De batterij wordt onderdeel van een slimmer en decentraler energiesysteem. Bedrijven gebruiken batterijen nu vooral om eigen netcongestieproblemen te tackelen, maar ik verwacht dat netbeheerders deze buffercapaciteit uiteindelijk ook gaan benutten voor regionale netbalancering. Ik vind het heel gaaf om aan de voorkant van die energietransitie te zitten. Het geeft veel energie om samen met ondernemers mogelijkheden te verkennen en die energietransitie een zetje te geven!’

Neem contact op

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel? Rob praat er graag met je over door. Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.