Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minstens 90% lagere CO2-uitstoot met Begreen houtwarmtestation in Lelystad

Bron: Column Hage de Vries, directeur Stichting DE-on in Weekbericht Provincie Flevoland.

Als Duurzame Energie en –Ontwikkelingsmaatschappij (DE-On) helpen wij initiatiefnemers in de Provincie Flevoland bij de ontwikkeling, realisatie én financiering van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van het eerste houtwarmtestation van Begreen in Lelystad. En mét succes, want gisteren hebben geproost op het bereiken van het hoogste punt!

Dankzij warmteproducent BeGreen wordt het warmtenet in Lelystad, dat nu nog voor het grootste deel op gas wordt verwarmd, uitgebreid met een duurzame warmtecentrale. De CO2-uitstoot van een dergelijk houtwarmtestation is minstens 90% lager dan dat van een gasgestookte installatie. Het is een uitstekende transitiemethode naast andere bewezen mogelijkheden voor warmteproductie zoals geothermie. De installatie gaat warmte leveren aan warmteleveranciers Nuon en Ennatuurlijk.

Doorlooptijd van drie jaar

Het bouwen van een dergelijke houtwarmteinstallatie gaat niet over een nacht ijs. Tussen de periode van het eerste contact over de plannen en het bereiken van het hoogste punt vandaag, ligt een periode van drie jaar. Niet omdat het project heeft stilgelegen, maar omdat er met de bouw van de installatie enkele praktische bezwaren in de weg hebben gestaan. Hierdoor werd de doorlooptijd van het project verlengd. Zo moest bijvoorbeeld de vergunning worden aangepast, moest er overeenstemming komen tussen de financiers en duurde het even voordat het startsein voor de bouw kon worden gegeven. DE-on werkt in dit project zeer prettig samen met partner Nationaal Groenfonds, waardoor de samenwerking met de betrokken ondernemers heel goed verloopt.

Betrokken ondernemers

Op het terrein van het houtwarmtestation Lelystad is sinds afgelopen winter hard gewerkt door alle betrokken partijen. Door alle inspanning is veilig –en volgens planning– deze week het hoogste punt bereikt en zijn alle ketelinstallatiedelen geplaatst. Ik vind het fantastisch om te zien hoe volhardend de betrokken ondernemers zijn. Zij zijn gestart met een goed idee, wat gaandeweg tegenslagen kent en waar vooral veel creativiteit nodig is om die weg te nemen. Denk alleen al aan de financieringsstructuur. We hebben veel verschillende modellen op tafel gehad om een structuur te vinden die voor alle betrokkenen het beste werkt. Met z’n allen gaan we bijdragen aan de verwarming Lelystad en is de transitie van gas naar duurzame grondstoffen voor lokale verwarming met de bouw van deze installatie een feit.

“Namens DE-on feliciteer ik Begreen dan ook van harte met het bereiken van dit (letterlijke) hoogtepunt vandaag!”

Met hulp van DE-on kan de Provincie Flevoland haar koppositie als duurzame energieproducent en klimaatvriendelijke regio verder uitbouwen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op deonflevoland.nl. Benieuwd hoe de houtwarmteinstallatie werkt? Bekijk dan de video op de website van BeGreen.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.