Zoek
Sluit dit zoekvak.

Biomassacentrale Primco in Lelystad draait goed eerste jaar

In oktober 2018 startte Primco -via energieleveranciers Vattenval en Ennatuurlijk- met de levering van duurzame stadswarmte aan ruim vijfduizend huishoudens in Lelystad. Nu -precies een jaar later- kan de energiecentrale terugkijken op een heel succesvol eerste jaar.

Dit eerste houtwarmtestation in de provincie Flevoland is met een financiering van DE-on en het Nationaal Groenfonds tot stand gekomen. Primco gebruikt resthout uit de natuur, zoals snoei- en dunningshout uit de nabije omgeving om op een milieuvriendelijke en economische wijze warmte op te wekken. De duurzame warmte die vrijkomt, wordt geleverd aan de woonwijken Warande, Landstrekenwijk, Grietenij, Waterwijk en De Landerijen. Het afgelopen jaar was de warmte die de huishoudens in deze wijken kregen voor maar liefst 95% duurzaam. Alleen bij extreem koude dagen werd een beroep gedaan op de gasgestookte ketels van Ennatuurlijk.

Hoog rendement

De Primco centrale behaald een energetisch rendement van meer dan 95 procent, tegenover gemiddeld 65 procent in een reguliere afvalverbrandingsoven. Daarnaast worden de stoffen die tijdens het verbranden vrijkomen uit de rookgassen gefilterd, waardoor de rook voornamelijk uit waterdamp bestaat en dus niet schadelijk is voor de omgeving. De as die vrijkomt gaat Primco in de toekomst als meststof gebruiken. Een mooie win-win!

Meer Primco centrales

Na het succes in Lelystad, wil Primco in 2020 nog op minstens drie plekken in Nederland eenzelfde soort biomassacentrale realiseren.

Lees hier wat DE-on voor Primco heeft gedaan.

Bron foto: Primco.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.