Flevoland loopt voorop als het gaat om duurzame energie. De provincie heeft de ambitie om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Zowel basis- als middelbare scholen kunnen een belangrijke rol vervullen in het versnellen van die energietransitie. Daarom biedt de provincie vanuit het programma ‘Duurzame Scholen Flevoland’ scholen een helpende hand bij verduurzaming met De Schooldakrevolutie.
Advies nodig over het plaatsen van zonnepanelen op uw schooldak? De Schooldakrevolutie helpt u!
Wat is Duurzame Scholen Flevoland?
Om schooldaken niet onbenut te laten en energiebesparing te realiseren helpt Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) samen met De Schooldakrevolutie om scholen in de provincie te verduurzamen. In de provincie Flevoland zijn 199 schooldaken in 6 gemeenten die geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op de daken. Goed voor 21.800 MWh extra zonnestroom en 14.100 ton CO2 reductie per jaar.
Advies nodig over energiebesparing binnen uw school? Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) helpt u!
Geen kosten vooraf!
De provincie Flevoland draagt de kosten van de dienstverlening, het in kaart brengen van de mogelijkheden voor een zonnestroominstallatie, tot en met de besluitvorming voor de aanschaf van zonnepanelen op de daken. Schoolbesturen betalen hiervoor dus niets.
Kosten zonnepanelen
De kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen en de zonnestroominstallatie zijn voor eigen rekening van de school. De Schooldakrevolutie adviseert graag over de verschillende manieren van financiering. De Scholen Energie Bespaarlening is bijvoorbeeld beschikbaar tegen een aantrekkelijke rente voor alle scholen met een BRIN nummer.
Financiering door EEF
Wilt u een energiescan of een onderzoek naar uw dakconstructie uit laten voeren? Dan kan de verduurzamingsvoucher van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) dat bekostigen. De kosten van deze voucher betaalt u pas terug wanneer het project wordt gerealiseerd. Is plaatsing van de zonnepanelen uiteindelijk niet mogelijk? Dan betaalt u niets.

Educatie klimaatverandering
Met het nemen van de nodige maatregelen, gaan scholen minder CO2 uitstoten en helpen zij mee in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast heeft meedoen een educatieve waarde: met de aanschaf van zonnepanelen en het nemen van besparingsmaatregelen zien leerlingen namelijk heel concreet wat er onder meer nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. Het programma biedt scholen uiteenlopende mogelijkheden om aandacht te geven aan zonnepanelen en duurzaamheid in de klas.
September/oktober 2020
Energie-experts brengen de mogelijkheden van energie-opwek en energiebesparing in kaart en begeleiden de vervolgstappen. Hierin wordt voor de scholen die binnen anderhalf jaar in aanmerking komen voor zonnepanelen, een investeringscasus opgeleverd. Ook is het mogelijk een energiescan te laten uitvoeren en/of onderzoek te laten doen naar de dakconstructie.
November /december 2020
Er wordt (een serie) webinar(s) georganiseerd. In deze online bijeenkomst(en) worden experts vanuit verschillende disciplines voorgesteld. Denk aan onderwerpen als financiering, projectmanagement, energiebesparing en educatie. Deelnemers krijgen de mogelijkheid een eigen casus voor te leggen en vragen aan de experts te stellen.
Begin 2021
De opwekpotentie van alle schoolgebouwen in Flevoland is door Stichting Schooldakrevolutie en Energie Expertisecentrum Flevoland volledig in kaart gebracht. De scholen die mogelijkheden hebben voor verduurzaming zijn hier mee gestart.
De ambities van Stichting Schooldakrevolutie passen heel goed binnen de ambities van de provincie. Samen met vele andere regionale partijen hebben we in de Flevolandse Energieagenda (FEA) vastgesteld dat we bijdragen aan een CO2-neutraal Flevoland in 2050. Door alle schooldaken vol te leggen met zonnepanelen en te verduurzamen, zetten we een mooie stap richting het behalen van deze missie!Jop Fackeldey

Over De Schooldakrevolutie
Als onderdeel van de energietransitie is de schooldakrevolutie ontketend om de verduurzaming van schoolgebouwen te versnellen.De Schooldakrevolutie is de onafhankelijke schakel tussen overheden, schoolbesturen, uitvoerende partijen en de maatschappij en heeft als missie: alle kinderen in Nederland te laten leren op, en over zonne-energie van eigen schooldak. Het doel: zonnepanelen op alle 6.000 geschikte maar nog lege schooldaken. De stichting heeft geen winstoogmerk.
Bekijk de website voor meer informatie.