Zoek
Sluit dit zoekvak.

Clubgebouw voorlopig gesloten? Denk aan het besparen van energie, juist nu!

Tips voor energiebesparing in tijden van corona

Het nieuws van minister-president Mark Rutte komt dinsdag 13 oktober voor sportend Nederland hard aan. De maatregelen voor het terugdringen van het coronavirus zijn tot in ieder geval 27 oktober a.s. strenger geworden. Sportkantines en clubgebouwen moeten tot 10 november a.s. dicht. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei een grote sportheld ooit. Dus… heeft u al gedacht aan het besparen van energie de komende periode?

Juist nu de deuren van de sportkantine of het clubgebouw tijdelijk gesloten zijn, is het belangrijk aandacht te besteden aan onnodig energieverbruik. Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en Sportservice Flevoland werken samen om sportverenigingen in Flevoland te helpen verduurzamen. Daarom enkele tips om de komende periode zoveel mogelijk energie en dus óók kosten te besparen!

TIP 1 | Zet vriezers en koelkasten zoveel mogelijk uit

De sportkantine moet gesloten blijven, maar ongetwijfeld heeft u nog producten in de koelkasten en vriezers liggen. Probeer deze producten zoveel mogelijk in één koelkast of één vriezer op te slaan en de overige koelkasten en vriezers uit te zetten. Hierdoor kunt u energie besparen, niet alleen omdat de overige apparatuur wordt uitgezet, ook omdat een volle koelkast of vriezer minder energie nodig heeft om te koelen. Daarnaast kunt u controleren of uw apparatuur op de juiste temperatuur is ingesteld. Voor koelkasten is dat +5°C en voor vriezers is dat -18°C.

TIP 2 | Beperk sluipverbruik van apparaten

Koffiezetapparaten, snoep- en frisdrankautomaten, vaatwassers en overige apparaten verbruiken onnodig stroom wanneer deze aan of in ‘stand-by-modus’ staan. Door deze apparatuur volledig uit te zetten en eventueel zelfs de stekker eruit te halen, bespaart u energie.

TIP 3 | Zet de thermostaat op vorstvrij

In de winter mag de cv-ketel nooit helemaal uit worden gezet. Dit om bevriezing van de waterleidingen te voorkomen. U kunt echter wel energie besparen door de thermostaat op vorstvrij (5 tot 10°C) te zetten. Ook kunt u alle binnendeuren in het pand open laten zodat de temperatuur overal gelijk blijft.

TIP 4 | Zet de boiler uit

Boilers verbruiken energie om voortdurend water op temperatuur te houden. Als uw clubgebouw gesloten is, dan kunt u de boiler gerust uitzetten. Op het moment dat u de boiler weer aanzet, moet deze eerst op temperatuur worden gebracht. Een temperatuur van minimaal 60°C is noodzakelijk om besmetting door legionella te voorkomen.

TIP 5 | Laat lichten niet onnodig aan staan

Uw clubgebouw blijft de komende periode gesloten. Dit betekent dat de kantine, douches en kleedkamers dicht moeten blijven. Zorg ervoor dat de verlichting uitgeschakeld is en de veldverlichting wordt beperkt tot alleen de momenten waarop de trainingen plaatsvinden.

Samenwerking

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en Sportservice Flevoland hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk sportverenigingen en sportaccommodaties in de provincie Flevoland te helpen verduurzamen. Door samen te werken zorgen beide partijen voor een maximale impact van de verduurzamingsactiviteiten en kunnen alle sportverenigingen en sportaccommodaties in Flevoland rekenen op hulp, advies en zelfs financiering.

Vragen over het besparen van energie?

Heeft u vragen over energiebesparing van uw sportvereniging of sportaccommodatie in tijden van corona of wilt u meer weten over de bredere mogelijkheden van verduurzaming? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de adviseurs van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) via 085 4000 300 of info@eef-flevoland.nl of stuur een mail naar Robbert Bonsink, projectleider Sportservice Flevoland, via bonsink@sportflevo.nl. Wij helpen u graag! Meer informatie van de Rijksoverheid over de huidige regels is hier te vinden.

Sportservice Flevoland

Sportservice Flevoland (SSF) richt zich als provinciale organisatie op de ontwikkeling en uitvoering van het sportbeleid in de provincie Flevoland. Dit sportbeleid, dat wordt opgesteld door de provincie, vormt een belangrijke leidraad voor ons werk. Als Sportservice Flevoland willen we zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en houden. Dit doen wij door zowel op provinciaal als gemeentelijk niveau instanties en verenigingen te adviseren en te ondersteunen bij hun beleid en/of uitvoering. SSF is het kenniscentrum op het gebied van sport en bewegen in Flevoland.

Energie Expertisecentrum Flevoland

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is een initiatief van de provincie Flevoland. Ons doel is het versnellen van de Flevolandse energietransitie. Als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk of commercieel belang helpen wij ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energie-besparingsprojecten. Hiervoor heeft de provincie Flevoland middelen toevertrouwd waarmee wij in elke fase van een project kunnen helpen met advies of financiering. EEF is er voor élke uitdaging richting een duurzamer Flevoland.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.