Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column Willem Enklaar: de verduurzamingsvoucher

Bron: Column Willem Enklaar, directeur EEF Flevoland in Weekbericht Provincie Flevoland.

In Flevoland zijn we landelijk gezien koploper op het gebied van duurzame energie. Steeds meer ondernemers weten hun weg naar een duurzame toekomst te vinden en treffen de nodige energiebesparende maatregelen. Hiermee liggen we op koers naar ons streven om in 2030 de eerste energie neutrale provincie van Nederland te zijn. Maar we zijn er nog niet! Een heleboel ondernemers willen wel verduurzamen, maar weten (nog) niet hoe ze dit moeten aanpakken. Ook horen we regelmatig dat gebrek aan tijd, kennis en geld een barrière vormen voor ondernemers om überhaupt een eerste stap te zetten. Deze drempel neemt het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) weg met de verduurzamingsvoucher.

De verduurzamingsvoucher: een risicoloze eerste stap richting verduurzaming

Met de EEF verduurzamingsvoucher financieren we de voorbereidingskosten van een verduurzamingstraject. Hiermee krijgt u als ondernemer kosteloos inzicht in de te nemen stappen, aandachtspunten, bekijken we of de investering haalbaar en rendabel is. Is dit niet (uiteindelijk) het geval? Dan zijn de gemaakte kosten voor ons. Op deze manier kunnen wij ondernemers een risicoloze eerste stap aanbieden richting verduurzaming.

Duurzame energie mogelijk maken voor iedereen

We blijven constant naar manieren zoeken om ondernemers te helpen bij verduurzamen. Met de verduurzamingsvoucher financieren wij de voorbereidingskosten van verduurzamingsmaatregelen. Deze kosten vragen we alleen terug wanneer het project daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Zo kan elke ondernemer in Flevoland met een laag risico de mogelijkheden voor verduurzamen onderzoeken. Denk hierbij aan het doorrekenen van een dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen of het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Mocht hieruit blijken dat deze maatregelen voor u als ondernemer niet haalbaar zijn, dan ben u geen tijd, geld of energie kwijt. Op deze manier maken wij het voor alle ondernemers in Flevoland mogelijk om op een relatief makkelijke manier de mogelijkheden voor het verduurzamen te onderzoeken zonder dat hier meteen hoge kosten aan vastzitten.

De voucher in de praktijk

Een ondernemer die wij mochten helpen met onze verduurzamingsvoucher is familiebedrijf Lambri Woods Panels uit Lelystad. Zij wilden investeren in een zonnestroominstallatie op hun dak. Om de benodigde subsidie te ontvangen, moest hiervoor snel geschakeld worden, omdat de looptijd van deze subsidieaanvraag bijna was verstreken. Om de zonnestroominstallatie op korte termijn en zonder risico te financieren, heeft Lambri Woods gebruik gemaakt van de verduurzamingsvoucher. Hiermee konden zij de bouw van de zonnestroominstallatie starten en waren ze nog op tijd voor de subsidie aanvraag. Vervolgens heeft het EEF ook nog met een maatwerk financiering het project voor de lange termijn gefinancierd. Met de verduurzamingsvoucher maken we het voor iedere ondernemer mogelijk om mee te doen aan de overgang naar een schoner, beter en veiliger Flevoland.

Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

verduurzamingsvoucher

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.