Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Kleine Opslag: een groot voorbeeld voor een duurzaam mkb

In korte tijd van aanvraag naar uitvoering

Op energie niveau doet de Kleine Opslag zijn naam geen eer aan. Met ruim 400 kWp aan zonnepanelen op het dak van hun complex, is het bedrijf straks een grote energieopwekker waar ze in heel de provincie Flevoland de vruchten van plukken. Dit hield de eigenaar begin 2021 nog niet voor mogelijk. Na maanden van onzekerheid werd er alsnog een go gegeven. Een beslissing waar in het financiële jaarplan geen rekening mee was gehouden. Leon van Zonneveld, adviseur projectontwikkeling bij EEF, vertelt hoe wij hier konden bijdragen aan een oplossing.

In Zeewolde, ter hoogte van het aquaduct bij Harderwijk vind je de Kleine Opslag. Het betreft een afgesloten terrein waar de eigenaar garageboxen verhuurt. Leon vertelt:

“Enige tijd terug heeft de Kleine Opslag zelfstandig de SDE++ Subsidie voor zonnepanelen aangevraagd. Hiermee konden zij circa 400 kWp aan vermogen opstellen. Aangezien de eigenaren van de Kleine Opslag leden van een ondernemende familie zijn, begonnen ze zelf voortvarend met het leggen en installeren van de zonnepanelen. Toen de installatie al deels was gerealiseerd, bleek het onduidelijk of ze wel konden terug leveren. Hierdoor is het plan tijdelijk stil komen te liggen.”

Standaard financiering door EEF 

Na heel wat onduidelijkheid kwam er uiteindelijk begin 2021 toch het verlossende bericht vanuit netbeheerder Liander: ‘jullie kunnen terug leveren’.

“Een bericht waar de Kleine Opslag geen rekening meer mee hield”, vervolgt Leon. “Ze wilden graag snel doorpakken, maar in het financiële plan voor 2021 was geen rekening gehouden met de aanschaf van nog meer zonnepanelen. Via-via hadden ze gehoord van EEF. Naast dat wij expertise en kennis leveren over de mogelijkheden rondom verduurzamen, kunnen wij ook financieringen verstrekken. Wij kunnen dit in zeer korte tijd realiseren, terwijl doorlooptijden bij de bank vaak veel langer zijn. Dit is een probleem waar ondernemers vaker tegen aanlopen. In het geval van de Kleine Opslag ging het om een standaard financiering van 75.000 euro. Hiermee hebben ze onlangs de aanvullende panelen gekocht en deze worden nu geïnstalleerd.”

Kunt u hulp gebruiken?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen of andere manieren om te verduurzamen? Naast financieringen zijn er tal van manieren waarop Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) u kan helpen bij het realiseren of versnellen van duurzaamheidsprocessen. Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.