Zoeken
Sluit dit zoekvak.

DE-on biedt ondernemers ontwikkellening voor de realisatie van duurzame energieprojecten

Voor veel organisaties is de energierekening een grote en belangrijke kostenpost. Ondernemers willen wel verduurzamen en energie besparen, maar vaak is de investering –en vooral ook de kosten die vooraf gemaakt moeten worden– een grote drempel. Met de DE-on Ontwikkellening ondersteunen wij ondernemers uit de provincie Flevoland in de ontwikkelfase van hun duurzame energieproject.

In de ontwikkelfase van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten moeten investeringen gedaan worden om het project verder te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorrekenen van een dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen of het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Deze onderzoeken kosten geld, zonder dat zeker is dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Willem Enklaar, directeur DE-on:

“Wanneer het project doorgaat kunnen deze kosten prima worden terugverdient uit de businesscase van het project, maar wat als dat niet mogelijk is? Ondernemers durven dit risico vaak niet te nemen. Door het aanbieden van de Ontwikkellening hopen wij deze drempel zoveel mogelijk weg te nemen en wordt de gewenste investering voor iedere ondernemer mogelijk gemaakt.

Hoe werkt de Ontwikkellening?

Door middel van de Ontwikkellening financiert DE-on de vooraf gemaakte kosten in de ontwikkelfase én neemt de stichting het risico op zich. Wanneer een project uiteindelijk niet wordt gerealiseerd, dan hoeft de ondernemer DE-on niets terug te betalen.

Willem: “Wanneer het project wél wordt gerealiseerd –en hier gaan we uiteraard vanuit– dan moet de lening, inclusief een risico-opslag aan DE-on worden terugbetaald. De hoogte van deze risico-opslag wordt bepaald op basis van het specifieke project en hangt af van de grootte van het risico. Met andere woorden: hoe groot wij de kans achten dat het project uiteindelijk wordt gerealiseerd.”

Voorbeeldprojecten

Inmiddels hebben al een aantal mooie projecten in de provincie gebruik gemaakt van de DE-on Ontwikkellening. Zo heeft Stichting De Lelystadse Boer de lening gebruikt voor hun project ‘Zon van de Lelystadse Boer’. Hierbij gaan de zonnepanelen die op de daken van de stallen en schuren van hun leden worden geplaatst zo’n 1.000 huishoudens van lokale, groene stroom voorzien. Ook zijn we in de Noordoostpolder bezig met een haalbaarheidsonderzoek waarbij we de mogelijkheden voor een grootschalig zonnepark in Schokland bekijken. De grond is namelijk minder geschikt geworden voor landbouw, waardoor lokale ondernemers onderzoeken of het mogelijk is om de grond voor andere activiteiten te gebruiken, waaronder een zonnepark. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een lokaal adviesbureau en voorgefinancierd door DE-on. De lening is verstrekt om allereerst het haalbaarheidsonderzoek te financieren en vervolgens het ontwikkeltraject in te gaan.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de DE-on Ontwikkellening en kunnen wij u ondersteunen bij het ontwikkelen van uw duurzame energie- en energiebesparingsproject? Neem dan contact met ons op om de voorwaarden te bespreken, 085 4000 300 of info@deonflevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.