Zoek
Sluit dit zoekvak.

EEF inspireert Urkers op gebied van duurzaamheid

‘Ik merk dat ondernemers zich soms overspoeld voelen door alle informatie, ook over duurzaamheid. Het zou mooi zijn wanneer wij als gemeente die informatie beter voor ze kunnen stroomlijnen. We maken daarbij graag gebruik van EEF en andere organisaties binnen ons expertisenetwerk’, zeggen Merel Schurink en Anne-Wil de Boer- van Loosen van de gemeente Urk. 

Sinds 2020 werkt de gemeente Urk met een visie waarbinnen energie en duurzaamheid centraal staan. ‘Het afgelopen jaar maakten we een uitvoeringsprogramma, die de lijn voor de komende jaren uitstippelt. Je merkt dat de duurzaamheidsolievlek zich langzaam verspreid en we steeds integraler samenwerken binnen dit thema’, vertellen ze. Merel Schurink is beleidsmedewerker Duurzaamheid en Anne-Wil de Boer- van Loosen accountmanager Bedrijven bij economische zaken. 

Onderwerp van gesprek 

Steeds vaker zijn duurzaamheidsvraagstukken onderwerp van gesprek bij ondernemers, merkt Anne Wil op: ‘Duurzaamheidsvraagstukken zoals netcongestie kunnen wij als gemeente niet oplossen. Wél kunnen we ervoor zorgen dat ondernemers die hier tegen aan lopen, in contact komen met partijen zoals EEF. Zo’n partij heeft de expertise om hen verder te helpen en te zien wat er met de beperkte netcapaciteit wel mogelijk is.’  

 EEF als expertisepartner 

Er zijn meer uitdagingen waar Urker ondernemers mee te maken hebben: ‘Urk ligt aan het IJsselmeer, dus we hebben veel wind. We krijgen daarom steeds vaker verzoeken voor windmolens op eigen land. Als er nog geen beleid voor is, moeten we dit maken. We gaan echter steeds meer met ondernemers in gesprek om te horen waar hun behoefte ligt. Dan kunnen we daar pro-actiever mee omgaan,’ vertelt Merel.  

‘We denken met ondernemers die willen verduurzamen mee, maar ergens houdt onze kennis op. Is de omvang van een project groot of is een vraag heel specifiek? Dan verwijzen we ondernemers door naar expertisepartners, zoals EEF. EEF kan niet alleen van betekenis zijn in planvorming, maar biedt ook financieringen aan,’ legt Merel uit. 

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.