Zoek
Sluit dit zoekvak.

Energiebesparing; het hoeft niet ingewikkeld en kostbaar te zijn!

Bron: Column Willem Enklaar, directeur DE-on Flevoland in Weekbericht Provincie Flevoland.

Het besparen van energie of slimmer omgaan met de energievoorziening, is de meest logische én gemakkelijke stap om bij te dragen aan de energietransitie. De meeste ondernemers houden hun kostenposten nauwlettend in de gaten, tóch wordt de energierekening vaak nog klakkeloos betaald. Terwijl het juist zo effectief is om deze eens goed onder de loep te nemen. De juiste maatregelen en investeringen verdienen zichzelf namelijk snel terug.

Zorgen dat u als ondernemer zo min mogelijk betaalt voor de energie die u verbruikt is één. Besparen op de hoeveelheid energie die u verbruikt is een volgende stap. Energiebesparing is de grootste kans die onbenut wordt gelaten bij verduurzaming. Vrijwel iedereen begint bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, terwijl energiebesparing een minimale investering vraagt, heel eenvoudig is en de risico’s minimaal zijn.

Energiescans en advies

Voor een aantal sportverenigingen hebben wij energiescans uitgevoerd om te kijken waar zij konden besparen. Denk aan het installeren van bijvoorbeeld led(veld)verlichting en het vervangen van de koelkasten in de kantine. Zo’n energiescan is goedkoop en kan DE-on zelfs voorfinancieren. Polderstaal uit Emmeloord hebben wij geadviseerd om alle bestaande tl-verlichting te vervangen door ledverlichting. Dit levert de staalleverancier een gemiddelde besparing van bijna 10.000 euro per jaar op, met een terugverdientijd van het project van ongeveer vier jaar. Ook deze kosten hebben wij voorgefinancierd. En zo kan ik nog veel meer mooie voorbeelden geven.

Ik daag u dan ook uit om een expert uit te nodigen die samen met u kijkt waar u direct actie kan ondernemen. Misschien heeft u wel een vloerverwarming die de hele dag aan staat, een koeling die in de winter op volle toeren draait of verlichting die aanstaat in ruimtes waar niemand aanwezig is? Soms is er winst te behalen door apparatuur beter af te stellen, soms door apparatuur te vernieuwen. Koelkasten zijn de afgelopen 10 tot 15 jaar bijvoorbeeld veel zuiniger geworden. Heeft uw sportvereniging nog oude koelkasten staan, dan loont het zeker om deze te vervangen!

Gefaseerde aanpak

Niet alle mogelijke maatregelen voor het verduurzamen van uw pand hoeven natuurlijk in één keer genomen te worden. Door gefaseerd te werken heeft u de gelegenheid om te reflecteren en kunt u vergelijken welk effect de genomen maatregel heeft op uw energieverbruik. Hierdoor krijgt u beter inzicht in toekomstige kansen voor verdere energiebesparing. Heeft u weinig budget? Door een gefaseerde aanpak kunt u betere financiële overwegingen maken en tóch kiezen voor de juiste technieken. Vaartweg 67 in Lelystad is een mooi voorbeeld van stapsgewijze verduurzaming.

Energie besparen is niet moeilijk. Zelfs de kleinste maatregelen kunnen effectief zijn. Ondernemers in Flevoland; het is écht tijd om werk te maken van energiebesparing. Blijf niet te lang plannen maken, maar ga vandaag nog aan de slag!

Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van DE-on kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.