Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bewustwording na energiescan laat energiegebruik Voetbalclub S.V. Batavia ’90 uit Lelystad fors dalen

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en Sportservice Flevoland willen zoveel mogelijk sportverenigingen en bijbehorende accommodaties in de provincie Flevoland helpen verduurzamen. Zij kunnen een gratis uitgebreide energiescan doen, waarna EEF hulp biedt bij de uitvoering van de besparingsmogelijkheden die voortkomen uit deze scan. Zo heeft voetbalclub S.V. Batavia ’90 uit Lelystad dankzij de scan het energiegebruik in het kantinegebouw binnen een maand bijna gehalveerd.

Er is voor sportclubs veel mogelijk qua verduurzaming. Denk aan het aanbrengen van led-(veld)verlichting, het plaatsen van verbeterde isolatie en het efficiënter inregelen van verwarming en ventilatie. Hierdoor kan veel van het energieverbruik worden bespaard. Door het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak kunnen sportaccommodaties zichzelf gaan voorzien in hun eigen energiebehoefte. Maar ook kleine aanpassingen met tussenmeters en vooral: bewustwording kan een verschil maken. Zo blijkt ook uit de scan en de resultaten bij Voetbalclub S.V. Batavia ’90.

Bewustwording laat energiegebruik dalen

Onderstaande grafieken tonen het energiegebruik van S.V. Batavia ’90 tijdens twee verschillende weken in december 2020. De eerste week is de week vóórdat de energiescan (op 8 december) plaatsvond. De tweede grafiek toont het energiegebruik wanneer er diverse energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.


Het stroomverbruik op momenten wanneer het kantinegebouw niet in gebruik is, is stevig gedaald. De basislijn is van ca. 2 kWh per uur naar ca. 1,2 kWh per uur gezakt. Koffiezetapparaten, snoep- en frisdrankautomaten, vaatwassers en overige apparaten verbruiken onnodig stroom wanneer deze aan of in ‘stand-by-modus’ staan. Door deze apparatuur volledig uit te zetten op momenten dat er niemand aanwezig is, bespaart S.V. Batavia ’90 dus aanzienlijk! Ook wordt er consequenter omgegaan met de thermostaat. In de linker grafiek is de thermostaat bij vertrek niet lager gezet. In de tweede grafiek -dus na de energiescan- is dit wel gedaan. Daarom zijn in de tweede grafiek alleen drie hoge pieken zichtbaar en in de eerste grafiek een bijna continue verbruik. Er valt veel energie te besparen door door de thermostaat op vorstvrij (5 tot 10°C) te zetten. Het open laten van alle binnendeuren in het pand zorgen ervoor dat de temperatuur overal gelijk blijft.

Vragen over het besparen of opwekken van energie?

Meld u aan voor de gratis uitgebreide energiescan! Heeft u vragen over energiebesparing van uw sportvereniging of sportaccommodatie of wilt u meer weten over de energiescan? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de adviseurs van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) via 085 4000 300 of info@eef-flevoland.nl of stuur een mail naar Robbert Bonsink, projectleider Sportservice Flevoland, via bonsink@sportflevo.nl. Wij helpen u graag!

Sportservice Flevoland en EEF kijken ernaar uit om samen zoveel mogelijk sportverenigingen en -accommodaties te helpen naar een duurzamere toekomst.

Bron foto: S.V. Batavia ’90 Lelystad.

Gratis energiescan

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) en Sportservice Flevoland hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk sportverenigingen en bijbehorende accommodaties in de provincie Flevoland te helpen verduurzamen. Door samen te werken zorgen beide partijen voor een maximale impact en kunnen alle sportverenigingen en -accommodaties in Flevoland rekenen op hulp, advies en financiering.

Besparen is makkelijker dan u denkt, doe de gratis energiescan!

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.