Zoek
Sluit dit zoekvak.

Energietransitie provincie Flevoland groeit door in hoge versnelling

Het jaar 2021 kan de boeken in als een energiesuccesvol! Mede dankzij de inzet van de provincie Flevoland kon Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) een groot aantal mooie duurzame energieprojecten versnellen. Deze ondersteuning varieert van het voorzien van energiebesparingsadviezen, adviezen over business cases, en het verstrekken van financieringen. Met de ondersteuning van circa 125 partijen levert EEF een grote bijdrage aan de doelstelling om Flevoland in 2030 energieneutraal te maken. En dat is niet het enige hoogtepunt van het afgelopen jaar!

Energieadviezen en plannen

2021 startte vrijwel direct in de lift voor EEF. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen en zelfs een nieuwe totale lockdown aan het einde van het jaar, stond de energietransitie in de provincie Flevoland niet stil. In totaal voorzag EEF in 2021 86 ondernemers van advies m.b.t. hun verduurzamingsplannen. Voor 11 partijen werd er een energieplan opgeleverd met betrekking tot besparingsmogelijkheden bij hun bedrijf of instelling. Ook werden verschillende nieuwe kennisproducten toegevoegd de gratis kennisbank. Zo staat er een handig overzicht van alle subsidies, is er meer te lezen over elektriciteitsopslag in een batterij en de kansen voor een opslagproject. En is er ook een kennisproduct over zonnepanelen op daken van een VvE. Deze mooie resultaten behalen we mede door de samenwerking met onze partners in Flevoland zoals de provincie, gemeenten, FEA, Horizon, Schooldakrevolutie, Sportservice Flevoland, bedrijvenverenigingen in Flevoland en PRICE.

Financiering van voorbereidingskosten met verduurzamingsvoucher

Naast het adviseren en verstrekken van informatie heeft EEF ook 14 partijen gefinancierd met een verduurzamingsvoucher. Met een verduurzamingsvoucher zetten ondernemers een risicoloze eerste stap richting verduurzaming doordat de voorbereidingskosten van een verduurzamingstraject in eerste instantie door EEF worden voorgeschoten. Deze kosten hoeven alleen terugbetaald te worden wanneer er daadwerkelijk in het betreffende project geïnvesteerd wordt.

Financiering van investeringskosten met standaard- en maatwerk financiering

Voor initiatiefnemers die niet voldoende financiële middelen hebben om een verduurzamingsproject op poten te zetten, biedt EEF de mogelijkheid om een financiering te verstrekken. Dit betreffen financieringen van EUR 75.000 tot EUR 1 miljoen. In 2021 verstrekte EEF aan 11 partijen financieringen door middel van een ’standaard- of maatwerk financiering’. Met deze financieringen konden partijen bijvoorbeeld investeren in isolatie van panden of LED verlichting, zonnepanelen installeren of boten elektrificeren.

Ruim 40 ton meer besparing in CO2 uitstoot

Met de verstrekte financieringen draagt EEF bij aan de besparing van zo’n 49.697 ton CO2 uitstoot. Dit is knap resultaat, helemaal in vergelijking met de gestelde doelstelling van bijdrage aan 8.000 ton CO2 afname.

Samen maakten we verduurzamen nog aantrekkelijker

Het afgelopen jaar hebben we ervoor kunnen zorgen dat verduurzamen aantrekkelijker is geworden. De voorwaarden van de standaard financiering zijn nog interessanter geworden. De rente gezakt naar tussen 2% en 2,5% en EEF hanteert doorgaans een snelle behandeling én uitkering waardoor de financiering op korte termijn beschikbaar wordt gesteld.

Agenda 2022

Voor 2022 heeft EEF de ambitie om de vastgestelde lijn en werkwijze voort te zetten, samen met onze partners in het veld. We blijven ons daarbij richten op bieden van praktische en financiële hulp bij voorbereiding en realisatie van duurzame opwek van energie en energie besparing.

Willem Enklaar van EEF: “Ook dit jaar hoopt EEF weer bij vele partijen verduurzaming te versnellen en innovatie te stimuleren. We zijn er voor en we doen het graag, met advies en financiering, voor simpele en meer innovatieve projecten! Samen komen we zo weer dichterbij de einddoelstelling: een energieneutraal Flevoland in 2030.”

In 2022 aan de slag met uw duurzame energieproject?

Heeft u in 2022 hulp nodig bij uw duurzame energieproject? Neem dan contact op met een van onze adviseurs! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 019 4621 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.