Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zet uit, stel in en vervang: bedrijven kunnen heel simpel besparen op hun energiekosten

Bij veel bedrijven is winst te behalen op hun energiekosten. Wij gaan graag met die bedrijven in gesprek om samen te kijken naar de mogelijkheden, en om ze tips te geven waar ze direct mee aan de slag gaan. We moedigen de eigenaren van die bedrijven ook aan om het ‘zet uit, stel in en vervang’ principe te volgen bij het kijken naar besparingsmogelijkheden.

Zet uit

Onze collega Erik van Marrewijk komt vaak bij bedrijven langs, en dan vallen hem een paar zaken op: “Vaak zie ik dat er overal licht brandt, ook midden in de nacht als er niemand is. Dit kan al snel oplopen tot een stroomverbruik van 10.000 kWh éxtra per jaar. Daarmee kun je ook 4 gemiddelde huishoudens een jaar lang van stroom voorzien.” Ook ventilatie en verwarming blijven vaak aan staan terwijl er niemand in het pand aanwezig is, bijvoorbeeld in het weekend en ‘s avonds. Al deze ‘kleine’ dingen bij elkaar kunnen voor veel extra kosten zorgen.

Stel in

Een tweede punt van aandacht is het juist instellen van systemen en apparatuur in het pand. Een mooi voorbeeld hiervan, is de verwarming: “Bij veel CV-ketels wordt de temperatuur van het water constant op 80 graden gehouden. Als je die temperatuur verlaagt naar 60 graden, krijg je de meeste gebouwen ook écht wel warm. Zeker in Flevoland, omdat deze provincie nog relatief nieuw is. Hele oude panden met slechte isolatie kom je hier gewoon niet tegen.”

Vervang

Als laatste kunt u kijken naar investeringen die u kunt doen om uw energieverbruik te verlagen. Zeker met de huidige energieprijzen is het zinvol om te kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen, warmtepompen, ledverlichting etc. Hier helpen we u natuurlijk graag bij. Kijk gerust op onze kennisbank; daar staan veel handige kennisartikelen, checklists en factsheets die u kunnen helpen. U kunt ook contact met ons opnemen, dan komt één van onze adviseurs bij u langs om te praten over de mogelijkheden.

Deze tips komen uit een interview met Erik van Marrewijk op de radiozender van Omroep Flevoland op 18 mei 2022.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.