Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zonnewijzer B.V. en ProfiNRG tekenen EPC-contract voor zonne-energie op broeikas in Luttelgeest

Vernieuwende constructie voor ‘zon op kas’
Zonnewijzer B.V. in Luttelgeest heeft het EPC-contract (contract voor engineering, procurement en construction) getekend met ProfiNRG, een van de leidende zonne-energiebedrijven in Nederland dat zich richt op agrarische en grootzakelijke ondernemingen. ProfiNRG is hiermee verantwoordelijk voor het ontwerp van de zonnestroom-installatie, de inkoop en de bouw. Goed nieuws! Want dat brengt Zonnewijzer weer een stap dichter bij de realisatie van het zonnedak op de broeikas in Luttelgeest.

Op de kas komen naar verwachting ruim 19.500 zonnepanelen te liggen die samen goed zijn voor een vermogen van maar liefst 8 MWp en een geschatte energieopbrengst van ongeveer 6,4 miljoen kWh per jaar. Wat gelijk staat aan een stroomvoorziening van zo’n 2.200 huishoudens. Ook blijft de broeifunctie van de kas deels in stand. De zonnepanelen worden op de kasconstructie bevestigd met een speciaal voor dit project ontworpen systeem. Hierdoor krijgen de kassen ‘een tweede leven’.

Slimme oplossing

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) heeft Zonnewijzer B.V geholpen met het vinden van ProfiNRG door een aantal geschikte partijen te selecteren, de EPC-uitvraag op te stellen en een schouw op locatie te laten uitvoeren. Vervolgens zijn deze bedrijven gevraagd zich in te schrijven met een aanbieding, waaruit ProfiNRG is gekozen. Willem Enklaar, directeur bij EEF

“Een kas heeft een constructie die in de basis niet bedacht is vanuit het idee om er PV-systemen op te leggen. Dus moet je daar een slimme oplossing voor bedenken. ProfiNRG kwam met een goed voorstel nadat wij een uitvraag in de markt hadden gedaan bij meerdere partijen. Zij gaan het project nu verder uitwerken.”

Nieuw in het project in Luttelgeest is de constructie die straks volledig zal bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden. Dit heeft als voordeel dat zoveel mogelijk van de bestaande constructie hergebruikt kan worden. Het glas wordt verwijderd, de roeden worden op een profielsysteem aangebracht, waarin de panelen geschoven kunnen worden. Dit zorgt voor een degelijke constructie.

Financiering

Naast de EPC-uitvraag van het project helpt EEF Zonnewijzer B.V. ook met de financiering van de PV-installatie. Karen Friele, adviseur projectontwikkeling bij EEF:

“Wij hebben bij verschillende financiers een uitvraag gedaan. Daarna hebben we Zonnewijzer geholpen met de onderhandelingen én een financier geselecteerd, waarmee we nu het traject naar financial close doorlopen.”

Na oplevering zal het project goed zijn voor de stroomvoorziening van 2.200 huishoudens. Ook zal de broeifunctie van de kas deels in stand blijven.

Ook advies of financiering nodig voor uw duurzame energieproject?

Wilt u net als Zonnewijzer B.V. ook gebruik maken van het onafhankelijke advies van Energie Expertisecentrum Flevoland bij het verduurzamen van uw onderneming? Of heeft u financiering nodig? Neem dan (vrijblijvend) contact met ons op: 085 4000 300 of info@eef-flevoland.nl om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag!

Ontwikkelen, realiseren en financieren

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is een initiatief van de provincie. Het doel van EEF is het versnellen van de Flevolandse energietransitie. Als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk of commercieel belang helpt het ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Hiervoor heeft de provincie middelen toevertrouwd waarmee EEF in elke fase van een project kan helpen met advies of financiering. EEF is er voor élke uitdaging richting een duurzamer Flevoland.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bron foto: ProfiNRG.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.