Zoek
Sluit dit zoekvak.

Financiële hulp energietransitie levert forse CO2-besparing op

Bron: Omroep Flevoland – Nieuws – Financiële hulp energietransitie levert forse CO2-besparing op

Geld dat door het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is verstrekt om de energietransitie te versnellen, is succesvol gebruikt. Dat stellen de provincie en het expertisecentrum zelf.

De verwachte totale bijdrage aan CO2-besparing door de inzet van het EEF lijkt op ruim 40.000 ton per jaar uit te komen. Deze besparing is aanzienlijk groter dan het minimale doel dat bij de start van het traject in 2014 werd gesteld. Destijds hoopte men 8.000 ton per jaar te besparen.

Willem Enklaar van EEF: “De provincie heeft de doelstellingen toen afgestemd op technologische en financiële verwachtingen die bij de start van EEF (toen nog ‘DE-on’) bekend waren. Maar de energietransitie heeft zich sneller ontwikkeld dan verwacht, wat een verhogend effect heeft op de bijdrage aan CO2-besparing”.

Het EEF is een initiatief van de provincie om de overstap naar nieuwe energiebronnen te versnellen. Sinds 2014 is er daarvoor bijna 10 miljoen euro door de provincie beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat een groot deel van dit bedrag op termijn weer terugvloeit in de provinciale kas. De grootste leningen gingen naar een aardwarmteproject in het kassengebied van Luttelgeest en naar een biomassacentrale in Lelystad. De afgelopen jaren verstrekte EEF vooral kleinere leningen aan ondernemers en instellingen in Flevoland.

Voor bijna elke door het EEF gefinancierde euro zijn negen aanvullende euro’s aan middelen door initiatiefnemers of andere financiers verstrekt. Dit zogenoemde multiplier-effect heeft volgens de provincie ook veel succesvoller uitgepakt dan was verwacht.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.