Zoek
Sluit dit zoekvak.

Flevoland start eigen Hydrogen Valley

Een Flevolandse waterstofeconomie op poten te zetten, daar is woensdag 21 juni het platform Flevoland Hydrogen Valley (FLHY) voor gelanceerd. Door meer dan 70 aanwezige partijen werd het platform officieel geopend tijdens een bijeenkomst in de Maxima-centrale in Lelystad.

Het doel is om samen de waterstofeconomie in Flevoland te laten groeien en bloeien. Met het koppelen van aanbieders en afnemers van waterstof ontstaat er nieuwe bedrijvigheid én vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen in Flevoland.

Duurzame energie

In Flevoland hebben we weinig industrie die heel veel energie gebruikt. Maar we hebben wel veel landbouwvoertuigen, die op waterstof zouden kunnen werken, veel transportbedrijven, schepen, een vliegveld én een grote elektriciteitscentrale: de Maxima-centrale in Lelystad. De Maxima-centrale wordt op dit moment al omgebouwd om ook op waterstof te kunnen draaien. En we hebben heel veel windmolens en zonnepanelen waarvan de stroom gebruikt kan worden om op daarvoor gunstige momenten waterstof te maken.

Waterstofeconomie

Daarom denkt de provincie dat het inzetten op waterstof een belangrijk ontwikkeling is om te stoppen met fossiele brandstoffen en klimaatdoelen te behalen. En het kan ook helpen om onze ondernemers met nieuwe, innovatieve en vooral duurzame ideeën te komen en te realiseren. Zo ontstaat er in Flevoland een echte waterstofeconomie, waardoor er ook weer nieuwe bedrijven kunnen worden aangetrokken. Cruciaal is daarbij is dat we als Flevoland ook aangesloten worden op het landelijk waterstofnetwerk dat momenteel wordt aangelegd.

Financiering

Kun je als ondernemer wel wat hulp gebruiken bij jouw initiatief voor waterstof? EEF helpt je vooruit! Zo hebben we al verschillende ondernemers geholpen met initiatieven voor waterstof.’ EEF stelde eerder dit jaar aan Circul9.energy financiering beschikbaar voor de ontwikkeling van een waterstoffabriek.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.