Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gebrek op het net: Ook voor Flevoland is de forse aanlevering van duurzame stroom (nog) een uitdaging

Ondanks beperkte mogelijkheden kan EEF helpen met het ontwikkelen van een duurzaam energieproject.

Nederland heeft een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken ter wereld. Netbeheerder Liander heeft als taak om dit netwerk te onderhouden en verder te ontwikkelen. Op deze manier is energie voor iedereen in Nederland betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar. Echter, met de steeds snellere energietransitie komt er steeds meer druk op het net en raakt het elektriciteitsnet overbelast. Dit houdt ook verband met de verandering van centrale naar decentrale opwek van energie, als gevolg van de energietransitie. Vooral in de provincie Flevoland is dit het geval. Hierdoor is er niet genoeg ruimte om alle opgewekte stroom te vervoeren. En dit probleem kan nog wel even duren.

Extra netcapaciteit niet meteen beschikbaar

Voor zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit, kan het verkrijgen van extra netcapaciteit langer duren. Liander zet zich in om het elektriciteitsnet op veel plaatsen in Nederland fors uit te breiden. In 2020 werd er bijna 900 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van nieuwe onderstations en het aanleggen van extra elektriciteitskabels. Dit zijn alleen geen korte termijn oplossingen. Het bouwen van een nieuw onderstation kan zo drie tot zeven jaar duren. Daarom wordt er ook naar nieuwe technologieën gekeken om het bestaande energienet zo optimaal mogelijk in te zetten, zoals toepassing van energieopslag. Daarnaast werkt Liander aan slimme alternatieve oplossingen.

Investeren in het elektriciteitsnet

Per postcode gebied kan de drukte op het net verschillen. Om deze reden heeft de website van Liander een handige tool online gezet, waar u precies kunt zien of de maximale capaciteit in uw gebied bereikt is. Is dit het geval? Dan vertelt de tool u ook welke werkzaamheden Liander uitvoert om dit op te lossen en wanneer zij verwachten hiermee klaar te zijn.

Mocht u dus een subsidieaanvraag willen doen, dan is het verstandig om eerst te kijken of er in uw omgeving nog ruimte is op het net. Voor het gebruik van deze tool gaat u naar: https://netverzwaring-informatie.web.liander.nl/

EEF helpt!

Heeft u vragen over de beperkte ruimte op het net? En wilt u weten wat het (eventueel) voor uw project betekent?

Neem vrijblijvend contact met ons op: 085 – 019 6282 of info@eef-flevoland.nl om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag! Samen maken wij Flevoland duurzaam.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.