Zoek
Sluit dit zoekvak.

Houtwarmtestation Lelystad draait op volle toeren

Precies een jaar geleden -in mei 2018- werd het hoogste punt bereikt van de bouw van houtwarmtestation BeGreen in Lelystad. Voor de financiering van dit eerste houtwarmtestation in de provincie Flevoland, sloegen Stichting DE-on en het Nationaal Groenfonds de handen ineen. Nu draait Primco (voorheen BeGreen) op volle toeren en levert de centrale duurzame stadswarmte aan Lelystad.

Willem Enklaar, directeur Stichting DE-on: “Flevoland loopt voorop als het gaat om duurzame energie. Naast bekendere vormen als wind- en zonne-energie, draagt het verwerken van biomassa tot een duurzame energiebron zoals biogas en warmte hier ook aan bij. Hout is namelijk een milieuvriendelijk en economisch alternatief als brandstof voor moderne verwarmingssystemen. Daarom is het zo mooi dat DE-on, samen met het Nationaal Groenfonds, de eerste duurzame houtgestookte warmtecentrale voor Lelystad heeft kunnen helpen realiseren.”

Resthout wordt energiebron

Sinds oktober 2018 levert Primco -via energieleveranciers Vattenval en Ennatuurlijk- aan ruim vijfduizend huishoudens in Lelystad duurzame stadswarmte. In de centrale wordt resthout uit de natuur, zoals snoei- en dunningshout (op maximaal tachtig kilometer van de centrale), gebruikt om op een milieuvriendelijke en economische wijze warmte op te wekken. De CO2-uitstoot van het houtwarmtestation is minstens 90% lager dan die van een gasgestookte installatie.

Op volle toeren

Inmiddels draait Primco dus op volle toeren. Hoe dat eruit ziet? Het Nationaal Groenfonds liet onderstaande video maken over hoe zij met Primco versnelling in de energietransitie in Lelystad willen brengen.

De winst voor de natuur/groen rendement*

  • Reststof uit de natuur krijgt economische waarde
  • Versnelling van de energietransitie
  • CO2-reductie: 13.500 ton per jaar

* Bron + foto header: Nationaal Groenfonds

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.