Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoveniersbedrijf GildenGroen bereidt zich voor op duurzame toekomst

GildenGroen uit Zeewolde heeft nu nog geen last van de drukte op het stroomnet, maar bereidt zich hier al wel op voor. Onze collega’s Johan Sijtsma en Nelianne van Bloemendaal brengen samen met hen het huidige energieverbruik in kaart én denken mee over de toekomstplannen.

Warmtepomp

GildenGroen – Duurzaamste hovenier van Nederland 2022 – is een familiebedrijf dat Cora en Marcel Achterberg samen met hun zoon Matthieu runnen. Op het dak liggen al zonnepanelen en de wens is om hun pand te verwarmen met een warmtepomp. De ondernemers willen in de toekomst ook hun wagenpark elektrificeren.

De juiste aansluiting

Dat roept de nodige vragen op. Hoe groot moet de warmtepomp zijn? Hoe kunnen ze de energie van extra zonnepanelen zoveel mogelijk zelf gebruiken? Wat doet het opladen van zware elektrische auto’s met het verbruik en vermogen? Welke aansluiting hebben ze dan nodig in de toekomst?

Netcongestie

De kleinverbruik aansluiting volstaat dan wellicht niet meer en dan komt netcongestie om de hoek kijken. De problemen door het overbelaste elektriciteitsnet spelen nog zeker tot 2029. ‘Zomaar kunnen groeien is helaas geen vanzelfsprekendheid meer. Ook niet voor bedrijven die nu een kleinverbruik aansluiting hebben’, legt Nelianne uit.

Vooruitkijken

‘Wij helpen GildenGroen door in beeld te brengen hoe ze nu al energie kunnen besparen. Vervolgens berekenen we wat de impact is van hun toekomstplannen. De eerste stap is besparen, maar vervolgens vooruitkijken is onmisbaar voor de toekomst. ‘We snappen dat dat lastig is, maar wij kunnen daar goed bij helpen.’

Heb je als ondernemer ook plannen om te verduurzamen? Wij denken graag met je mee.

Foto: Erik de Brouwer 

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.