Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heeft u een waterstofproject? Dít kan het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) voor u betekenen!

Waterstof is een gas dat als energiedrager kan functioneren. Een energiedrager is een stof waarin energie kan worden opgeslagen. Deze energie kan dan later of elders om worden gezet naar bruikbare energie. Waterstof wordt in Nederland veelal geproduceerd door het kraken van aardgas, een proces waar CO2 bij vrijkomt. Waterstof kan ook geproduceerd worden met (duurzame) elektriciteit (door middel van elektrolyse). Deze techniek wordt nog niet op grote schaal wordt toegepast, veelal doordat de kosten van elektrolyse nog relatief hoog zijn.

Er zijn verschillende toepassingen waarbij waterstof een rol kan spelen in het energiesysteem van de toekomst. In onze Kennisbank stellen wij een document beschikbaar dat antwoord geeft op de meest gestelde vragen over waterstofprojecten in de provincie Flevoland. Het geeft inzicht in de uitdagingen die Flevolandse ondernemers regelmatig tegenkomen én hoe het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) -onderdeel van stichting DE-on- hierbij kan helpen.

Download PDF-document >
Wat kan EEF betekenen voor uw waterstofproject?

Het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) dat onderdeel is van stichting DE-on heeft als doel om ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland te helpen bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Op deze manier dragen wij bij aan het versnellen van de energietransitie in Flevoland en daarmee het versterken van de lokale economie. Wij ondersteunen ook bij de ontwikkeling van waterstofprojecten. Daarbij gaat het om:

  • Samenwerkingsverbanden

Met ons brede netwerk kunnen wij u in contact brengen met de juiste partijen. Waterstofprojecten staan vaak nog in de kinderschoenen. Het werken in een samenwerkingsverband zorgt ervoor dat u kennis kunt delen en van elkaar kunt leren. Energie Expertisecentrum Flevoland organiseerde in samenwerking met Flevolandse Energie Agenda (FEA) een kennissessie over waterstof voor geïnteresseerden in de provincie. Daarnaast brengen wij partijen bij elkaar die naast deze sessies behoefte hebben aan verdere samenwerking.

  • Verduurzamingsvoucher

In de ontwikkelfase van waterstofprojecten moeten investeringen gedaan worden om het project verder te brengen. Dit kost geld en tijd, zonder dat zeker is dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Zeker bij waterstofprojecten vormt dit een groot risico. Met de verduurzamingsvoucher kan DE-on een deel van dit risico wegnemen. De verduurzamingsvoucher kan specifiek voor de aanloopfase van een project worden aangevraagd en hoeft alleen te worden terugbetaald indien het project ook daadwerkelijk doorgang vindt en de kosten van de aanloopfase kunnen worden terugverdient in het project. Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden van de verduurzamingsvoucher.

  • Projectpartner

EEF en DE-on hebben geruime ervaring bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Wanneer u blijft zitten met vragen of tegen problemen aanloopt binnen uw project, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij hebben ruime ervaring in het ontwikkelen van duurzame energie projecten en hebben een groot netwerk in de sector. Wij zijn een initiatief van de Provincie Flevoland om de energietransitie te versnellen en helpen u graag met elke uitdaging richting een duurzamer Flevoland!

  • Financier

DE-on kan optreden als (co)financier van een waterstofproject. De stichting kan uw waterstofproject financieren door middel van de standaard financiering. Deze financiering gaat tot 75.000 euro, tot 75% van de begroting met een rente vanaf 3%. Ook bij grotere financieringen kan DE-on een rol spelen. Met de maatwerk financiering kunnen wij leningen verschaffen vanaf 75.000 euro tot 1,5 miljoen euro. In dit geval kunnen wij tot 80% van de begroting financieren of tot 75% van het eigen vermogen met een rente vanaf 2,5%.

Hulp nodig?

Blijft u zitten met vragen of loopt u tegen problemen binnen uw waterstofproject? Schroom dan niet om (vrijblijvend)
contact met ons op te nemen: 085 4000 300 of info@deonflevoland.nl. Wij helpen u graag!

DOWNLOAD KENNISDOCUMENT – FAQ: Waterstofprojecten in Flevoland >
Kennisbank

Bent u op zoek naar praktische informatie en inspiratie over het ontwikkelen, realiseren en financieren van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten? Denk aan een stappenplan voor zonnepanelen op uw bedrijfsdak, of tips en inspiratie voor een stapsgewijze verduurzamingsaanpak.

U vindt het in onze Online Kennisbank.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.