Zoek
Sluit dit zoekvak.

In 11 stappen naar zonnepanelen op uw bedrijfsdak

Ondanks dat het dak van een kantoorpand of bedrijfsgebouw doorgaans veel zonlicht vangt, blijft het oppervlak nog (te) vaak onbenut. Terwijl het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfsdak juist de moeite waard is! Het levert ondernemers niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu op, zij kunnen ook rekenen op een behoorlijke besparing op de energiekosten én een duurzaam imago van hun bedrijf. Maar: waar begint u? Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) heeft een checklist voor u opgesteld.

In de checklist ‘Zonnepanelen op uw bedrijfsdak in 11 stappen’ in onze Kennisbank, beschrijven wij welke stappen er genomen moeten worden om zonnepanelen op een (bedrijfs)dak te realiseren. Onderstaande is een korte samenvatting van deze checklist. Voor de volledige informatie verwijzen wij u graag naar het complete document.

>> Stap 1 – Technische Quick Scan

Om te bepalen of zonnepanelen rendabel kunnen worden gerealiseerd, is het nuttig om een technische quick scan te doen voordat er tijd wordt geïnvesteerd in verdere stappen. Een aantal controles geven direct een beeld of het project rendabel is eventuele (grote) investeringen vraagt. Er wordt o.a. gekeken of er grote dakaanpassingen nodig zijn of dat een verzwaring van uw elektriciteitsaansluiting nodig is.

>> Stap 2 – De Business Case

Wat is het rendement van zonnepanelen op uw dak? We kijken of het realiseren van zonnepanelen op uw (bedrijfs)dak financieel interessant is. Kan de benodigde investering en het verwachte rendement worden bepaald? U kunt bijvoorbeeld zelf het project realiseren, maar mogelijk kunt u ook uw dak verhuren of zonnepanelen huren of leasen.

>> Stap 3 – Subsidiemogelijkheden

Zonder subsidie is het voor de meeste bedrijven nog niet rendabel om zonnepanelen te installeren. Daarom heeft de overheid verschillende subsidieregelingen gecreëerd waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Is er een subsidie waar u gebruik van kunt maken en zo ja: hoeveel subsidie kunt u krijgen en hoeveel heeft u nodig?

>> Stap 4 – Is mijn dak geschikt?

Het is belangrijk om te bepalen of uw dak écht geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij zijn drie elementen van belang:

  1. Is het dak en de staalconstructie sterk genoeg?
  2. In geval van een plat dak: treedt er wateraccumulatie op?
  3. Is de dakbedekking nog van voldoende kwaliteit?
>> Stap 5 – Is mijn netaansluiting geschikt?

Zonnepanelen moeten op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Om te bepalen of dit mogelijk is, moet er gekeken worden of de grootte van de aansluiting past bij de grootte van de zonnepaneleninstallatie.

>> Stap 6 – Stelt mijn verzekering bepaalde eisen?

Met het plaatsen van zonnepanelen, brengt u een verandering aan op of aan uw pand. Hierdoor heeft uw verzekeraar het recht te kijken of deze verandering een risicotoename met zich meebrengt. In sommige gevallen stelt de verzekeraar daarom eisen aan de zonnepaneleninstallatie. Deze eisen moeten idealiter tijdens de offerteuitvraag bekend zijn en worden besproken met de zonnepanelenleverancier.

>> Stap 7 – Hoe ga ik financieren?

Het realiseren van zonnepanelen vraagt om een investering. Er moet dan ook onderzocht worden hoe u deze investering wilt betalen. Opties die er zijn:

  1. Eigen investering (volledig met eigen geld, deels met eigen geld, deels met een lening)
  2. Zonnepanelen huren
  3. Dak verhuren
>> Stap 8 – Offertes aanvragen

Om een duidelijk beeld te krijgen wat verschillende leveranciers kunnen leveren, moeten offertes aangevraagd worden, passend bij de situatie op uw dak. In de uitvraag bespreekt u alle facetten waaraan een zonnepaneleninstallatie moet voldoen.

>> Stap 9 –  De opdracht verstrekken

Nadat er offertes van verschillende partijen zijn ontvangen, wordt er een keuze voor de  beste aanbieding voor uw situatie gemaakt. Belangrijke aspecten om mee te nemen in uw keuze zijn: ervaring, technische aspecten, garanties en kosten.

>> Stap 10 – Bouw en oplevering

Het begeleiden van het bouwproces. Wat heeft de installateur nodig? En wat werkt voor u? Wilt u bij oplevering door een onafhankelijke partij een opleverinspectie laten uitvoeren? In sommige gevallen wordt een toetsing door een onafhankelijk inspecteur geëist door uw verzekeraar of financier.

>> Stap 11 – Zonnestroom produceren

Liggen de zonnepanelen op het dak en is de installatie aangesloten? Dan begint u direct met het produceren van zonne-energie. Project geslaagd! Wel valt er tijdens deze productie nog een verschil te maken. Om uw zonnepaneleninstallatie namelijk zo rendabel mogelijk te maken, is het belangrijk om de installatie goed te monitoren.

Aan de slag!

Wij adviseren u om de benoemde stappen in volgorde van één tot elf te volgen. Wél is het aan te raden stap vier tot en met zes parallel naast elkaar uit te voeren. Deze zijn van groot belang en kunnen veel tijd in beslag nemen. Het parallel uitvoeren van deze stappen scheelt u een hoop tijd richting realisatie!

Download Checklist ‘Zonnepanelen op uw (bedrijfs)dak in 11 stappen >
Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen of loopt u tegen uitdagingen aan? Neem dan (vrijblijvend) contact op met Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF), onderdeel van DE-on Flevoland. EEF heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van zonnepanelen op (bedrijfs)daken in de provincie Flevoland. Wij zijn een initiatief van de provincie om de energietransitie te versnellen en helpen u graag met élke uitdaging richting een duurzamer Flevoland! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

Kennisbank

Bent u op zoek naar praktische informatie en inspiratie over het ontwikkelen, realiseren en financieren van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten overzichtelijk bij elkaar?
U vindt het in onze Kennisbank!

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.