Duurzame scholen Flevoland

199
potentiële schooldaken in Flevoland
65.000
potentieel aantal zonnepanelen op de schooldaken
21.800 MWh
extra zonnestroom in de Provincie Flevoland
14.100 ton
per jaar extra
CO2 reductie

Wat is Duurzame Scholen Flevoland?

Flevoland loopt voorop als het gaat om duurzame energie. De provincie heeft de ambitie om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Scholen (basis en voortgezet onderwijs) vervullen een belangrijke in het versnellen van die energietransitie. Daarom biedt de provincie een helpende hand bij verduurzaming met De Schooldakrevolutie. Vanuit het programma ‘Duurzame Scholen Flevoland’.

Om schooldaken niet onbenut te laten en voor energiebesparing te zorgen, helpt Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) samen met De Schooldakrevolutie Flevolandse scholen met verduurzamen. In de provincie Flevoland zijn 199 schooldaken in 6 gemeenten die geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op de daken. Goed voor 21.800 MWh extra zonnestroom en 14.100 ton CO2-reductie per jaar.

Hulp nodig bij de plannen voor zonnepanelen op je schooldak? De Schooldakrevolutie helpt je!

Advies nodig over energiebesparing binnen je school? Het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is er voor jou!

Geen kosten vooraf!

De provincie Flevoland draagt de kosten van de dienstverlening, het in kaart brengen van de mogelijkheden voor een zonnestroominstallatie, tot en met de besluitvorming voor de aanschaf van zonnepanelen op de daken. Schoolbesturen betalen hiervoor dus niets.

Kosten zonnepanelen

De kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen en de zonnestroominstallatie zijn voor eigen rekening van de school. De Schooldakrevolutie adviseert graag over de verschillende manieren van financiering. De Scholen Energie Bespaarlening is bijvoorbeeld beschikbaar tegen een aantrekkelijke rente voor alle scholen met een BRIN-nummer.

Financiering door EEF

Wil je weten hoe je energie kunt besparen of wil je onderzoek laten doen naar de dakconstructie? Deze kosten kun je financieren met een verduurzamingsvoucher van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF). Pas als je project klaar is betaal je de kosten van deze voucher terug. Is plaatsing van de zonnepanelen uiteindelijk niet mogelijk? Dan betaal je niets.

Educatie klimaatverandering

Met het nemen van de nodige maatregelen, stoten scholen minder CO2 uit en helpen zij mee in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast heeft meedoen een educatieve waarde. Leerlingen zien met eigen ogen wat er nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. Het programma biedt scholen uiteenlopende mogelijkheden om aandacht te geven aan zonnepanelen en duurzaamheid in de klas.

“De ambities van Stichting Schooldakrevolutie passen heel goed binnen de ambities van de provincie. Samen met vele andere regionale partijen hebben we in de Flevolandse Energieagenda (FEA) vastgesteld dat we bijdragen aan een CO2-neutraal Flevoland in 2050. Door alle schooldaken vol te leggen met zonnepanelen en te verduurzamen, zetten we een mooie stap richting het behalen van deze missie!”

Jop Fackeldey – Gedeputeerde Provincie Flevoland

Over de Schooldakrevolutie

Als onderdeel van de energietransitie is de Schooldakrevolutie ontketend om de verduurzaming van schoolgebouwen te versnellen. De Schooldakrevolutie is de onafhankelijke schakel tussen overheden, schoolbesturen, uitvoerende partijen en de maatschappij en heeft als missie: alle kinderen in Nederland te laten leren op en over zonne-energie van het eigen schooldak. De stichting – zonder winstoogmerk – maakt zich hard voor het plaatsen van zonnepanelen op alle 6.000 geschikte schooldaken. Die nu nog leeg zijn.

Ik heb een vraag voor Duurzame Scholen Flevoland en Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF)

Ben je bezig met het verduurzamen van jouw school en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? De Schooldakrevolutie en EEF helpen je graag verder. Vul hieronder je gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.