Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inzicht energiebesparingsmogelijkheden Kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant

De Hoeksteen, het kerkpand in het centrum van Swifterbant, is in de jaren ’70 robuust en onderhoudsarm gebouwd, maar heeft inmiddels een hoge energierekening. Daarnaast is er sprake van ontkerkelijking waardoor de kosten door minder kerkgangers gedragen moeten worden. Het kerkcentrum onderzoekt dan ook of het pand (gedeeltelijk) gesloopt moet worden of dat het (financieel) rendabeler is om (delen van) het pand te verduurzamen. Het heeft het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) -onderdeel van DE-on- gevraagd een business case op te stellen en daarbij een berekening te maken van een aantal energiebesparingsmaatregelen.

De grootste kostenpost in het kader van de verduurzaming zijn de gasgestookte cv-ketels. Een is er recentelijk vervangen, de tweede zal op termijn ook vervangen moeten worden.

Vijf verschillende opties

Eind 2019 heeft Jan Oosterga van De Hoeksteen contact gezocht met DE-on om hem te helpen met het maken van een business case. Leon van Zonneveld, adviseur projectontwikkeling bij DE-on: “De Hoeksteen stond toen voor een belangrijk keuzemoment en had vijf verschillende opties geformuleerd:

  1. Niets doen;
  2. De huidige Hoeksteen verduurzamen;
  3. De huidige Hoeksteen halveren; het overgebleven gedeelte verduurzamen;
  4. De Hoeksteen afbreken en op de huidige locatie een compactere kerk bouwen;
  5. De Hoeksteen inclusief grond verkopen en op een andere plaats een compactere kerk bouwen.

Ook waren er verschillende offertes opgevraagd voor het verduurzamen van het gehele pand. Denk daarbij aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie. Wij hebben vervolgens geholpen met de berekening van de verwachte energiebesparing én de terugverdientijd van de investeringen, zodat op basis daarvan een keuze gemaakt kan worden.”

Adviesrapport van Energie Expertisecentrum Flevoland

Naast het inzicht in de verwachte energiebesparing en de terugverdientijd van de investeringen, heeft EEF ook een adviesrapport gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het kerkcentrum. Jan Oosterga: “We zijn heel blij met de hulp en inzichten die EEF ons heeft gegeven. Dit heeft ons geholpen om de juiste keuzes te maken.” De Hoeksteen heeft inmiddels drie van de vijf scenario’s ‘weggestreept’.

De twee opties die De Hoeksteen op dit moment nog over heeft zijn optie 2: ‘De huidige Hoeksteen verduurzamen’ en optie 3: ‘De huidige Hoeksteen halveren; het overgebleven deel verduurzamen’. In de loop van deze maand wordt voor De Hoeksteen helder welke van deze twee opties realistisch is.

Ook financiering nodig voor uw duurzame energieproject?

Wilt u net als Kerkcentrum de Hoeksteen ook gebruik maken van het onafhankelijke advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) bij het verduurzamen van uw onderneming? Of heeft u financiering nodig? Neem dan contact met ons op: 085 4000 300 of info@deonflevoland.nl. Wij helpen u graag!

Bron foto: Kerkcentrum De Hoeksteen

Ontwikkelen, realiseren en financieren

Het doel van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) -onderdeel van stichting DE-on Flevoland- is het versnellen van de energietransitie in Flevoland. Hiervoor heeft de provincie 7,5 miljoen euro aan DE-on geleend. Als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk of commercieel belang helpen wij ondernemers en instellingen in Flevoland om duurzame energieprojecten en energiebesparingsprojecten te ontwikkelen, te realiseren en te financieren.

Hoe kunnen wij u helpen?

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.