Bron: Column Hage de Vries, directeur Stichting DE-on in Weekbericht Provincie Flevoland.
Flevoland loopt voorop als het gaat om duurzame energie. Naast bekendere vormen als wind- en zonne-energie, draagt het verwerken van biomassa tot een duurzame energiebron zoals biogas en warmte hier ook aan bij. In de agrarische omgeving van Flevoland liggen veel kansen voor deze duurzame biomassa- en biogasprojecten.
Een goed voorbeeld is de Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen. Samen met de eigenaar van het land kocht Biogas Plus vier jaar geleden de – toen failliete – biogasinstallatie. De installatie die er stond was klein en oud. Om er een goed, duurzaam én rendabel project van te maken was het noodzakelijk om de bestaande installatie uit te breiden. Om dit te realiseren was een flinke financiering nodig.
Energiefonds
Omdat de provincie Flevoland aan Stichting DE-on in totaal 6,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om de energietransitie te versnellen, kon de Torenhoeve tot een sluitende financiering komen. DE-on heeft de financieringsaanvraag voor de uitbreiding begeleid en vervolgens vanuit het energiefonds een deel gefinancierd. Met als resultaat dat de Torenhoeve Biogas weer zo’n 10 tot 12 jaar door kan draaien!
Op volle toeren
Inmiddels draait de co-vergistingsinstallatie in de Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen op volle toeren. De elektriciteit wordt direct aan het net geleverd en de warmte wordt gebruikt om de installatie te laten werken en om de kassen van het naastgelegen tuinbouwbedrijf te verwarmen. Het verwerken van biomassa tot een duurzame energiebron betekent een grote CO2-besparing. In de agrarische omgeving van Flevoland liggen hiervoor veel kansen.