Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kansen pakken met energiebesparing; een checklist

Het besparen van energie of slimmer omgaan met de energievoorziening die er nu al is, is de meest logische én makkelijke stap om bij te dragen aan de energietransitie. Welke maatregelen kunt u nemen om in uw pand energie én geld te besparen? Hoe draagt u bij aan de toekomstbestendigheid en het comfort van uw onderneming? Het vraagt om specialistische kennis of extra werk. Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) heeft daarom een checklist opgesteld.

In de checklist ‘Kansen pakken met energiebesparing’ in onze Kennisbank, beschrijven wij per gebouwonderdeel welke maatregelen er mogelijk zijn, hoeveel impact deze op uw energieverbruik hebben en wat de verwachte terugverdientijd is. Ook wordt ingegaan op hoe u de uitvoering van de maatregelen het beste kunt aanpakken. Onderstaande is een korte samenvatting van deze checklist. Voor de volledige informatie verwijzen wij u graag naar het complete document.

Zeven kansen voor energiebesparing
  1. Monitoring; inzicht krijgen in het energieverbruik.
  2. Isoleren; zorgen dat de warmte niet direct naar buiten verdwijn
  3. Verwarmen; mogelijkheden bekijken voor een gasvrije oplossing.
  4. Ventileren; onderzoeken en verbeteren van de luchtkwaliteit.
  5. Koelen; behouden van het gewenste comfortniveau.
  6. Verlichten; inventariseren van de impact op het elektriciteitsverbruik.
  7. Apparaten; hoeveelheid energieverbruik en efficiëntie

Na de toelichting van alle zeven kansen voor energiebesparing en de maatregelen, volgt een casusbeschrijving voor kantoorpanden uit verschillende bouwperioden (bouwjaar voor 1975, 1975-1995, na 1995). Hiermee wordt een beeld gegeven van de maatregelen die logischerwijs van toepassing zijn op een gebouw met een bepaald bouwjaar. Ook wordt de volgorde waarop de uitvoering van maatregelen het beste kan plaatsvinden beschreven.

Integrale aanpak

Bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen of het upgraden van uw gebouw, is het goed om over de volgorde van uitvoering na te denken. Voor veel ondernemers is de investering naar een energieneutraal gebouw te veel in één keer. Daarnaast speelt vaak niet alleen duurzaamheid, maar ook onderhoud en comfort een rol bij investeringsbeslissingen. Leg daarom uw onderhoudsplanning naast de mogelijkheden voor energiebesparing, dit duidt de natuurlijke momenten van vervanging of aanpassing.

Download Checklist ‘Kansen pakken met energiebesparing’ >
Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen over het besparen van energie of loopt u tegen uitdagingen aan? Neem dan contact op met Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF). Wij zijn een initiatief van de provincie Flevoland om de energietransitie te versnellen en helpen u graag met élke uitdaging richting een duurzamer Flevoland! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

Kennisbank

Bent u op zoek naar praktische informatie en inspiratie over het ontwikkelen, realiseren en financieren van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten overzichtelijk bij elkaar?
U vindt het in onze Kennisbank!

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.