Netcongestie, en nu kan er dus niets meer?

Energie-expert Nelianne van Bloemendaal weet als geen ander hoe frustrerend netcongestie kan zijn. Ondernemers die plannen hebben voor uitbreiding, groei of verduurzaming raken in de knel doordat er simpelweg geen plek op stroomnet is. Deze uitdagingen kunnen zó beperkend zijn dat hele projecten op pauze moeten worden gezet of zelfs volledig moeten worden heroverwogen. ‘Bij EEF kijken we naar wat er wél mogelijk is. En dat is vaak meer dan je denkt.’ 

Een reusachtige batterij? 

Een vraag die Nelianne vaak krijgt, is waarom niet gewoon een gigantische batterij ergens in een weiland kan worden geplaatst om het probleem uit te roeien. Ze legt uit waarom dat niet de beste oplossing is: ‘Batterijen hebben beperkte capaciteit en zijn duur in aanschaf. Als een batterij dagelijks ingezet kan worden en een lokaal tekort of overschot aan energie oplost, kan dit zeker een oplossing bieden. De effectiviteit van een batterij hangt dus af van de specifieke situatie en behoeften van een bedrijf of locatie. Energiebesparing, inzicht, lokaal energiebeheer en verzwaring van het net: daar liggen concrete oplossingen.’ 

Energie besparen: de gratis oplossingen waar je misschien nog niet aan had gedacht 

Energiebesparing helpt tegen netcongestie. Door de vraag naar elektriciteit te verminderen, wordt het elektriciteitsnet efficiënter benut en dus minder overbelast. LED-verlichting, dat kennen we inmiddels wel. Bij EEF helpen we je bij het identificeren en aanpakken van onnodig energieverbruik. Een paar voorbeelden:  

  • Optimaliseer je klimaatinstellingen. Door inzicht te krijgen in de verbruik gegevens, zagen we pas dat een klimaatsysteem het hele (onbezette) weekend ingeschakeld stond. Een kleine aanpassing van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) systemen kan al een aanzienlijke energiebesparing opleveren zonder het comfort te verminderen.  
  • Stel je ketel goed in. Heel veel CV-ketels staan te hoog ingesteld. Door bijvoorbeeld de ketel op een lagere temperatuur in te stellen (op 60 graden Celsius) ga je efficiënter met energie om, zonder in te leveren op comfort.  
  • Gebruik je restwarmte. Bij vervanging van een ventilatiesysteem, kan gelijk worden ingezet op warmteterugwinning uit de lucht die anders zomaar uitgeblazen wordt. Warmte is een bijproduct van onder andere machines en koelsystemen. Het hergebruiken van deze warmte kan de behoefte aan extra energie voor verminderen.  
  • Spoor lekkages op. Heel vaak loop je door een bedrijf en hoor je gesis. Lekkages in persluchtsystemen, de EEF-experts zien ze regelmatig opduiken! Controleren en aanpakken dus. Ook het isoleren van warme leidingen is zo’n klassieker die vaak over het hoofd wordt gezien.  
  • Investeer in energiemanagement. Dit is natuurlijk niet altijd gratis. Als er al een slim systeem aanwezig is, kan dit vaak nóg slimmer! Laden de auto’s bijvoorbeeld al sneller op als er zonne-energie beschikbaar is? 

 Lokaal energiebeheer 

‘Stel je voor: jouw bedrijf produceert op zonnige dagen meer stroom dan het gebruikt, terwijl de buurman een tekort heeft. In sommige gevallen kan jouw overschot de buurman helpen en snijdt het mes aan twee kanten. Jullie dragen bij aan een duurzamere wereld én verminderen de kosten. Dit soort slimme, lokale afspraken laat zien dat we door samenwerking grote stappen kunnen zetten naar een efficiënter en groener energiebeheer.’ De energie-experts van EEF vertellen je meer over de voorwaarden van zulke samenwerkingen én kunnen je helpen bij het maken van een plan. 

Netverzwaring: waar wachten we nog op? 

Netverzwaring is een onmisbaar deel van de technische oplossing van netcongestie, waarbij de capaciteit van het elektriciteitsnet wordt vergroot. Nelianne legt uit: ‘Door dikkere kabels te leggen of de infrastructuur te upgraden, om zo meer elektriciteit te kunnen transporteren en distribueren, neem je de ‘bottleneck’ weg. Die ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het bestaande net overstijgt. Door het net te verzwaren, kunnen meer energiebronnen, zoals zonneparken en windturbines, worden aangesloten en kan de elektriciteit worden verdeeld over de gebruikers.’ Waar wachten we nog op, denk je misschien. Maar het uitvoeren van netverzwaring is nog niet zo simpel:  

  • Duur. De kosten voor het leggen van nieuwe kabels, het bouwen van transformatorstations en het upgraden van bestaande infrastructuur kunnen enorm oplopen. 
  • Duurt lang. Netverzwaring vereist uitgebreide planning, vergunningen en soms langdurige bouw- en installatiewerkzaamheden. 
  • Personeelstekort. Er is een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel om de werkzaamheden uit te voeren.  
  • Materiaaltekort. Er zijn veel kabels en transformatoren nodig en deze zijn niet zomaar voor handen. 
  • Ruimtelijke beperkingen. Nederland is dichtbevolkt. Om bij de kabels te komen, zul je moeten graven. Dat kan betekenen dat straten en wijken op de schop moeten. Bovendien kosten stations veel (bovengrondse) ruimte. 
  • Anti-duurzaam. Het continu verzwaren van het net is niet de meest duurzame oplossing. Het stimuleert niet de noodzakelijke overgang naar energie-efficiëntie en het optimaal benutten van lokale, hernieuwbare energiebronnen.  

Samen tegen netcongestie 

Netcongestie is een urgente en hinderlijke uitdaging. Er is niet één simpele oplossing. Het vraagt om een mix van inzicht, energiebesparing, slim energiebeheer, innovatieve samenwerkingen en technische upgrades. Nelianne en het team van EEF staan klaar om jouw onderneming door dit complexe landschap te leiden. Van het ontmaskeren van verborgen energievreters tot het creëren van inzicht in het energiegebruik en het meedenken over het delen van energie, EEF biedt de kennis en ondersteuning die nodig zijn om duurzame stappen te zetten. Meer weten? Neem een kijkje in ons Kennisdocument. of neem contact op met onze energie-experts op via het webformulier! 

netcongestie

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.