Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ondernemers opgelet: 6 tips voor stapsgewijze verduurzaming

U bent ondernemer in Flevoland en u wilt uw pand verduurzamen maar weet niet goed waar te beginnen? Een stapsgewijze aanpak kan u hierbij helpen. DE-on geeft u graag een aantal tips om aan de slag te gaan!
1. Bepaal de volgorde van duurzaamheidsmaatregelen

Door de volgorde van maatregelen op een logische en efficiënte wijze te bepalen, wordt voorkomen dat toekomstige maatregelen uiteindelijk lastig te nemen zijn of juist meer geld en tijd gaan kosten. Moet een pand snel gebruiksklaar worden gemaakt? Kijk dan eerst welke duurzaamheidsmaatregelen het beste nú genomen kunnen worden en welke kunnen wachten tot later.

2. Communiceer de maatregelen

De acceptatie van de gebruikers in het pand is belangrijk. Om weerstand te voorkomen en meer begrip van gebruikers te krijgen, is het belangrijk om maatregelen goed te communiceren. Laat de installateur dus niet ineens voor de deur staan. Leg de gebruikers uit wat de genomen maatregelen voor hen gaan betekenen.

3. Kies maatregelen die het beste bij de situatie van het gebouw passen

Elk gebouw is anders en heeft dus ook andere eisen wanneer het gaat om klimaatbeheersing. Dit betekent dat wat heel effectief blijkt voor het ene gebouw niet per definitie effectief hoeft te zijn voor het andere gebouw. Probeer abstract naar uw pand te kijken en inventariseer waar de kansen voor verduurzaming liggen.

4. Voer aanpassingen gefaseerd uit

Niet alle mogelijke maatregelen voor het verduurzamen van uw pand hoeven in één keer genomen te worden. Door gefaseerd te werken heeft u de gelegenheid om te reflecteren en kunt u vergelijken welk effect de genomen maatregel heeft op uw energieverbruik. Hierdoor krijgt u beter inzicht in toekomstige kansen voor het verder terugdringen van het energieverbruik. Heeft u weinig budget? Door een gefaseerde aanpak kunt u betere financiële overwegingen maken en tóch kiezen voor de juiste technieken.

5. Laat uw installateur meedenken

Soms weet u als ondernemer niet welke maatregelen mogelijk -en voor uw situatie geschikt- zijn. De installateur beschikt over de benodigde kennis om de juiste adviezen te geven. Door de installateur erbij te betrekken, kunnen de juiste keuzes op de juiste momenten worden gemaakt. Hierbij is het van belang dat u voor een installateur kiest waar u goed mee kunt samenwerken en die met u meedenkt.

6. Gewoon beginnen!

Blijf niet te lang plannen maken, maar ga aan de slag!

Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van DE-on kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.