Zoek
Sluit dit zoekvak.

DE-on verstrekt Ontwikkellening voor warmtenet op Urk

Op Urk wordt door achttien visbedrijven samengewerkt aan een warmtenet om op een duurzame manier in de toekomstige warmtevraag te kunnen voorzien. De Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) -de lokale brancheorganisatie voor de visgroothandel, import/export en de verwerking van vis, schaal- en schelpdieren- is een van de partners in het project en heeft DE-on benaderd voor het verstrekken van een Ontwikkellening.

André de Vries, Algemeen Manager bij de Vereniging van Visgroothandelaren Urk: Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas moet de komende jaren flink worden teruggedrongen. Door gebruik te maken van restwarmte uit bijvoorbeeld de vriesinstallaties van visverwerkende bedrijven, kunnen we een warmtenet aanleggen waarmee we een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Urk kunnen leveren.”

De VVU werkt in het project samen met Amfius (dochterbedrijf van Tauw; projectontwikkeling van restwarmteprojecten), Engie, Coollinq en Doorgeest Energietechniek. Een van de eerste prioriteiten is er voor te zorgen dat er duurzame energie wordt geleverd aan de nieuwbouwwijk van Urk en mogelijk ook aan de bedrijventerreinen. In een later stadium ook aan de bestaande woonwijken op Urk.

Financiële ondersteuning door DE-on

DE-on is gevraagd voor het verstrekken van een DE-on Ontwikkellening om een deel van de kosten in de eerste fase van het project te kunnen financieren. Denk hierbij aan de kosten voor het uitwerken van een haalbaarheidsonderzoek dat zich richt op de investeringskosten, de organisatiemodellen, de financieringsstructuur én op het uitwerken van de subsidiemogelijkheden. Daarnaast wordt er een projectplan opgesteld. Op deze manier kan het project verder worden ontwikkeld. Mocht er een reden zijn dat realisering van het project niet mogelijk is, dan hoeft de VVU de lening niet terug te betalen en loopt DE-on dus het risico.

Karen Friele, adviseur projectontwikkeling DE-on: “Wanneer het project doorgaat, kunnen de kosten uit de ontwikkelfase worden terugverdiend uit de businesscase van het project. Het kan ook voorkomen dat in deze fase blijkt dat het project niet tot realisatie kan komen. Dit zorgt voor een risico dat ondernemers niet altijd willen nemen. Met de DE-on Ontwikkellening willen we deze drempel zoveel mogelijk wegnemen, zodat iedere ondernemer kan investeren in duurzame energie en energiebesparing!”

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de DE-on Ontwikkellening en kunnen wij u ondersteunen bij het ontwikkelen van uw duurzame energie- en energiebesparingsproject? Neem dan contact met ons op om de voorwaarden te bespreken, 085 4000 300 of info@deonflevoland.nl.

Bron foto: VVU.nl

Ontwikkelen, realiseren en financieren

De DE-on Ontwikkellening is een lening tot 200.000 euro. Deze financiert de kosten in de aanloopfase van een duurzaam energieproject. Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden!

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.