Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recordhoogte CO2-prijzen maakt verduurzamen aantrekkelijker dan ooit

De prijs die bedrijven voor de uitstoot van CO2 moeten betalen, is gestegen tot een recordniveau. Deze prijsstijging wordt verwerkt in de energieprijzen voor bedrijven en consumenten. Nooit eerder betaalden we zoveel geld voor onze energie. En de verwachting is dat deze prijzen voorlopig blijven stijgen. Overweegt u (al langer) om uw bedrijf of pand te verduurzamen? Dan is dit het uitgelezen moment om de eerste stap te zetten.

Maximale hoeveelheid CO2 uitstoot verminderd

Momenteel wordt het grootste gedeelte van de Europese energie nog opgewekt uit fossiele brandstoffen. Hierbij wordt CO2 uitgestoten. Om klimaatverandering tegen te gaan, heeft de Europese Unie doelen bepaald die de CO2-uitstoot aanzienlijk moeten verminderen. In 2005 is het European Union Emission Trading System (EU ETS) in het leven geroepen. Jaarlijks krijgen bedrijven een bepaald aantal emissierechten. Bedrijven die zich moeten houden aan de EU ETS mogen een vastgestelde maximale hoeveelheid CO2 uitstoten. Dit zijn doorgaans grote industriële bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit opwekken, metaal produceren of chemische producten vervaardigen. Omdat één van de gestelde doelen van de Europese Unie een emissievrij Europa in 2050 is, worden emissierechten steeds schaarser. Het uitstoten van CO2 wordt hierdoor steeds duurder. De stijgende prijs van de emissierechten wordt ook door de energieleveranciers verwerkt in de energieprijzen. Hierdoor stijgen ook de energieprijzen voor bedrijven en consumenten en wordt verduurzamen, ook financieel gezien, steeds aantrekkelijker.

Prijzen van de emissierechten meer dan verdubbeld

De huidige prijzen liegen er niet om. Waar in januari 2021 de prijs van een emissierecht ongeveer 33 euro per ton CO2 lag, is de prijs nu* meer dan verdubbeld naar rond de 80 euro per ton CO2 (januari 2022). Met één emissierecht mag een bedrijf 1 ton CO2 uitstoten. Wanneer een bedrijf over dit limiet gaat, zitten hier forse financiële consequenties aan vast. Emissierechten zijn verhandelbaar, dus bedrijven die te veel CO2 uitstoten, kunnen de rechten kopen van bedrijven die minder uitstoten. Omdat het Europese Klimaatbeleid is aangescherpt, zijn eerder gestelde doelstellingen aangepast.  Aanvankelijk was de doelstelling om in 2030 40% minder CO2 uit te stoten t.o.v. van 1990, maar nu is deze aangescherpt naar 55% minder CO2. Hierdoor zijn er minder emissierechten beschikbaar en is de vraag naar rechten hoger dan het aanbod.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Afgelopen tijd zijn de emissierechten fors duurder geworden. We verwachten dat dit in de toekomst alleen nog maar verder oplopen vanwege de gestelde klimaatdoelstellingen. Investeren in duurzame energieprojecten is daarmee aantrekkelijker dan ooit. Dit wordt nog versterkt door de hoge energieprijzen. Bij EEF helpen we ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties bij de ontwikkeling van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

*Ga voor de actuele CO2-prijzen naar: https://www.eex.com/en/market-data/environmental-markets/auction-market

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.