Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondje langs de velden; een duurzame update uit Flevoland

Als Duurzame Energie en –Ontwikkelingsmaatschappij helpen wij initiatiefnemers in Flevoland bij de ontwikkeling, realisatie én financiering van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Op dit moment is de realisatie van een aantal van deze projecten in volle gang. We ging een rondje langs de velden.

We gingen op bezoek bij drie van onze projecten, te weten:

Groen Gas Almere

Na de opening in september 2017 draait de Groen Gas Almere inmiddels op volle toeren. In de Groen Gas fabriek staat een vergistingsinstallatie die gas haalt uit organisch restafval en -materiaal, zoals bermgras, mest en bieten. Het gas wat uit deze biomassa wordt geproduceerd, komt direct in het aardgasnet terecht en wordt rondgepompt. Op deze manier worden nu al 2.500 huishoudens voorzien van gas en warmte. Dankzij het gas wat bij Groen Gas Almere wordt geproduceerd, komt jaarlijks 12.000 ton minder CO2 in de atmosfeer! Benieuwd hoe Groen Gas Almere werkt? Meer leest u op de website van de producent van de vergistingsinstallatie.

   

Houtgestookte warmtecentrale BeGreen in Lelystad

De bouw van het eerste houtwarmtestation van BeGreen in de provincie Flevoland is momenteel in volle gang. Op de bouwplaats is het tijdens ons bezoek rustig, maar sinds de start van de bouw in november is er al veel gebeurd. Dankzij warmteproducent BeGreen wordt het warmtenet in Lelystad, dat nu nog voor het grootste deel op gas wordt verwarmd, uitgebreid met een duurzame warmtecentrale. De CO2-uitstoot van een dergelijk houtwarmtestation is minstens 90% lager dan die van een gasgestookte installatie. Het is een uitstekende transitiemethode naast andere bewezen mogelijkheden voor warmteproductie zoals geothermie. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dan de video op de website van BeGreen.

   

Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen

De verbouwing van de Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen is zo goed als afgerond. De (nieuwe) co-vergistingsinstallatie produceert duurzame elektriciteit en warmte van organische reststromen die worden vergist, denk aan suikerbieten, uien, tulpen. Het geproduceerde biogas wordt vervolgens in drie WKK’s (warmtekrachtkoppelingsinstallatie) omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt direct aan het net geleverd en de warmte wordt gebruikt om de installatie te laten werken en om de kassen van het naastgelegen tuinbouwbedrijf Breg te verwarmen. Benieuwd naar dit project? Lees dan de volledige case.

   

DE-on richt zich specifiek op projecten die niet gemakkelijk te realiseren zijn. Wij denken mee en onderzoeken alle mogelijkheden voor realisatie. Ik ben dan ook ontzettend trots op de projecten die wij met het team van DE-On in Flevoland neerzetten.

Hage de Vries

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.