In Luttelgeest is rozenkweker Bram Bernard druk met de bouw van Aardwarmtecombinatie Luttelgeest (ACL). Met deze aardwarmte-installatie zet het bedrijf een belangrijke stap richting verduurzaming en wordt er in de toekomst nauwelijks nog aardgas gebruikt om de kassen van Bernard -en enkele bedrijven in de buurt- in Luttelgeest te verwarmen.
Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is lokale duurzame warmte uit de grond voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt, waardoor vervolgens de warmte eruit wordt gehaald. Omdat aardwarmte een deel van de oplossing kan zijn om in de toekomst van het aardgas af te gaan, ging gedeputeerde Jop Fackeldey bij de rozenkwekerij kijken om te zien wat de provincie kan leren van dit project.
Energie Expertisecentrum Flevoland was -naast de aandeelhouders, BNG Bank N.V en het Nationaal Groenfonds- als financier betrokken bij dit project.
Klimaatneutrale glastuinbouw in 2050
Aardwarmtecombinatie Luttelgeest (ACL) ligt volledig in lijn met de doelstellingen voor een klimaatneutrale glastuinbouw in 2050. Met de ontwikkeling van de aardwarmtebron in Luttelgeest wordt een forse stap gezet. De op circa 1.800 meter diepte gewonnen aardwarmte zorgt voor een jaarlijkse besparing op aardgas van circa 11 miljoen m3. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van zo’n 7.300 huishoudens. Daarmee levert ACL een mooie bijdrage aan de energietransitie in de provincie Flevoland.
Advies en financiering
Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is een initiatief van de provincie om de Flevolandse energietransitie versnellen. Om dat te kunnen doen helpt het ondernemers, non-profit organisaties en coöperaties in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Denk aan zonne-energie, energiebesparing, biomassa en geothermie. Hiervoor heeft de provincie middelen toevertrouwd waarmee EEF in elke fase van een project kan helpen met advies of financiering. EEF is er voor élke uitdaging richting een duurzamer Flevoland!
Grote financieringen, zoals het geothermieproject van rozenkweker Bram Bernard, vragen om maatwerk. Neem daarom (vrijblijvend) contact met ons op: 085 4000 300 of info@eef-flevoland.nl om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag!
Geothermie
Warmte is duurzame energie die eigenlijk overal om ons heen is. In de lucht én in de bodem. Steeds meer partijen, waaronder tuinders, kijken naar de mogelijkheden voor het gebruik van aard- of bodemwarmte. Ook warmte-koude opslag kan interessant zijn.
Bent u bezig met een duurzaam energieproject met behulp van aard- of bodemwarmte? En bent u op zoek naar advies of financiering? Dan kan EEF u misschien helpen. Neem (vrijblijvend) contact met ons op.