Zoek
Sluit dit zoekvak.

Plaatsen van zonnepanelen juist nú heel interessant!

Bereken uw eigen businesscase voor salderen
Overweegt u zonnepanelen op uw (bedrijfs)dak te plaatsen, dan heeft u er ongetwijfeld over gehoord: de salderingsregeling. Dit is een subsidie van de overheid die het extra aantrekkelijk voor u maakt om zonnepanelen aan te schaffen. Via deze regeling mag de energie die u teruglevert namelijk op het net worden verrekend met uw gebruik. Dit wordt salderen genoemd. De komende tweeënhalf jaar kunt u nog van de volledige voordelen van de salderingsregeling gebruikmaken. Vanaf 2023 wordt dit tot 2031 afgebouwd.

Met de salderingsregeling mag u de energie die u heeft afgenomen van het net een-op-een verrekenen met de energie die u heeft opgewekt met uw zonnepanelen en heeft terug geleverd aan het net. Dit betekent dat u dus dezelfde prijs per kWh ontvangt voor de stroom die u zelf heeft opgewekt, als wat u betaalt voor de stroom uit het elektriciteitsnet. Zo kunt u de stroom die u gebruikt in de winter en in de nacht –als uw zonnepanelen weinig of geen energie opwekken omdat de zon weinig of niet schijnt– verrekenen met de periode waarop u meer energie opwekt dan u gebruikt. Zo compenseert de overheid de ‘mismatch’ tussen productie en consumptie.

Door de salderingsregeling maakt het niet uit wanneer de stroom wordt opgewekt, omdat het elektriciteitsnet als een soort ‘tijdelijke batterij’ fungeert. Met de huidige zonnepanelenprijzen zorgt dit ervoor dat de terugverdientijd op dit moment zo’n vijf tot zeven jaar is. Het plaatsen van zonnepanelen is voor bedrijven dus juist nú heel interessant!

Bereken wat u via de salderingsregeling kunt verdienen

Om op een eenvoudige wijze te kunnen bepalen of het realiseren van zonnepanelen op uw dak financieel aantrekkelijk is, heeft DE-on in haar kennisbank een Excelbestand ontwikkeld waarmee iedere Flevolandse ondernemer zijn eigen businesscase voor salderen kan berekenen. Het bestand geeft een inschatting van het rendement en de terugverdientijd die u behaalt bij het realiseren van zonnepanelen op uw dak. Het document gaat er daarbij vanuit dat u de energie saldeert en dus geen gebruik maakt van de SDE+ of SDE++ regeling. U mag salderen als uw bedrijf een kleinverbruiksaansluiting heeft. Dit betekent dat uw netaansluiting maximaal 3*80 Ampère mag zijn. Is uw aansluiting groter, dan kun u gebruik maken van de SDE+ of SDE++ regeling.

Wanneer u nu start met het installeren van zonnepanelen, kunt u de eerste tweeënhalf jaar nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Hoe langer u wacht, hoe kleiner uw voordeel dus wordt. Dit is dan ook hét moment om te bekijken wat uw rendement is!

Download Excel berekening >>

DE-on heeft al verschillende Flevolandse ondernemers geholpen met hun business case voor het installeren van zonnepanelen en daarbij gebruik gemaakt van de salderingsregeling. Voor een aantal van deze projecten is er ook door DE-on een financiering beschikbaar gesteld om het project te realiseren.

Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen over het salderen, over de verschillende typen zonnepanelen, over goede leveranciers, of heeft u ideeën of een concreet project waarbij u advies van DE-on kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

DE-on Kennisbank

Bent u op zoek naar praktische informatie en inspiratie over het ontwikkelen, realiseren en financieren van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten overzichtelijk bij elkaar?
U vindt het in onze DE-on Kennisbank!

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.