Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stap voor stap verduurzamen; Brouwers Mannenmode op Urk geeft goede voorbeeld

Op 17 oktober was DE-on aanwezig op het evenement van Bedrijven Kring Urk (BKU) en sprak daar met verschillende ondernemers over de verduurzaming van hun bedrijf. Eén van hen was Klaas Brouwer van Brouwers Mannenmode; de mannenmodezaak aan de Klifweg op Urk met een uitgebreide collectie pakken en colberts. Zij hebben vorige maand 48 zonnepanelen op het dak van hun winkel gelegd.

Klaas Brouwer, mede-eigenaar van Bromode: “Dit is niet de eerste verduurzamingsmaatregel die wij uitvoeren. Zo’n drie jaar geleden hebben we de halogeenspots in onze winkel vervangen voor de eerste generatie ledverlichting. Deze zijn we inmiddels aan het vervangen voor de nieuwste -nog zuinigere- optie. Ook zijn we verder gaan kijken en hebben we zonnepanelen geplaatst op het dak van de wasserette en vorige maand ook op het dak van onze winkel op Urk.”

Stapsgewijze aanpak

De familie Brouwer heeft de aanschaf van de zonnepanelen stapsgewijs aangepakt. In de zomer hebben zij zonnepanelen op hun woning en de nabijgelegen wasserette gelegd en daarna is in oktober de installatie op het bedrijfsdak gerealiseerd. De familie heeft zelf onderzoek gedaan en gesproken met andere ondernemers die al zonnepanelen op hun daken hebben liggen. Daarna zijn verschillende partijen gevraagd een aanbieding te maken en is er een partij gekozen voor de uitvoering. Om meer zonnepanelen kwijt te kunnen en de pv-installatie en het dak er netjes uit te laten zien, heeft Bromode gekozen om een daklicht dicht te laten maken. Dit was een uitdaging, maar is uiteindelijk gelukt.

Brouwer: “Natuurlijk woog de investering in het dichtmaken van het daklicht niet op tegen de opbrengsten van de zonnepanelen, maar ik vind het ook belangrijk dat ons bedrijf een goede uitstraling heeft. Niet enkel financiële redenen zijn drijvers achter de gemaakte keuzes.”

Op sommige dagen zelfvoorzienend

Omdat de winkel voornamelijk elektriciteit verbruikt wanneer de zon schijnt, is deze op sommige dagen volledig zelfvoorzienend. Dat geeft een goed gevoel, maar hier stopt de verduurzaming volgens Brouwer niet:

Als bedrijf nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu en kijken we naar de toekomst. Zonnepanelen en ledverlichting passen hier goed bij. Momenteel kijken we hoe we de restwarmte van de wasserette kunnen gebruiken en hebben we onderzoek gedaan naar elektrisch rijden. De actieradius van vervangende voertuigen is op dit moment nog onvoldoende en de oplaadmogelijkheden voor ons nog te beperkt, waardoor we hebben moeten besluiten nu nog niet elektrisch te rijden.

Onafhankelijke positie DE-on kan ingezet worden om meer ondernemers te helpen verduurzamen

Financiering was voor Bromode geen probleem. Door de stapsgewijze aanpak hebben zij genoeg middelen gespaard om zelf in de zonnepalen te investeren. Voor ondernemers die niet alles zelf kunnen financieren, maar wel willen verduurzamen kan DE-on een lening verstrekken. Volgens Brouwer ligt de focus van ondernemers altijd op hun core-business en staat verduurzaming niet persé hoog op hun prioriteitenlijst . Vandaar dat het goed is om verduurzaming gezamenlijk op te pakken. Een onafhankelijke partij als DE-on Flevoland kan volgens hem een grote rol kan spelen in het meekijken met ondernemers en in het aanjagen van verduurzaming. Brouwer:

“Achteraf gezien was het fijn geweest als DE-on bijvoorbeeld had meegekeken bij de aanbiedingen die wij hadden liggen en ons had geadviseerd bij de keuze voor een installateur. DE-on kan met haar expertise zorgen dat ondernemers niet steeds het wiel opnieuw uit hoeven te vinden.”
Heeft u vragen of ideeën?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project en wilt u de financiering daarvan met DE-on bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

Wilt u net als Brouwers Mannenmode met uw onderneming energie besparen? Of uw eigen duurzame energie opwekken? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project en wilt u de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met DE-on bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@deonflevoland.nl.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.