Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Startsein bouw eerste houtgestookte warmtecentrale BeGreen Provincie Flevoland

Vrijdag 24 november is door warmteproducent BeGreen de handtekening gezet onder de leenovereenkomst met De Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij (DE-on) Flevoland en Nationaal Groenfonds. Hiermee is het startsein gegeven voor de bouw van het eerste houtwarmtestation van BeGreen in de provincie Flevoland. Bovendien is afgelopen maandag, 27 november, direct de eerste paal geslagen. Dankzij warmteproducent BeGreen wordt het warmtenet in Lelystad, dat nu nog voor het grootste deel op gas wordt verwarmd, uitgebreid met een duurzame warmtecentrale. De transitie van gas naar duurzame grondstoffen voor lokale verwarming is met de bouw van deze installatie een feit.

Bij deze teamprestatie is een groot aantal partijen betrokken. De duurzame houtgestookte verbrandingsinstallatie van BeGreen gaat warmte leveren aan warmteleveranciers Nuon en Ennatuurlijk. Andere partijen hierin zijn Nationaal Groenfonds, de gemeente Lelystad en Momentum Capital. DE-on heeft het project van BeGreen omarmd door een gedeelte van de financiering voor haar rekening te nemen.

Hage de Vries, directeur DE-on Flevoland: “Met DE-on ondersteunen wij initiatiefnemers in Flevoland bij de ontwikkeling, realisatie en financiering van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten. Wij zijn dan ook trots op onze samenwerking met BeGreen. Hiermee zetten we grote stappen richting een klimaatneutrale provincie.”

Willem Meijers, investment manager bij Nationaal Groenfonds: “Ook wij zijn blij met deze samenwerking. Ons uitgangspunt is dat je, om tot een ‘biobased economy’ te komen, eerst een markt moet creëren. Daarom financieren wij dit houtwarmtestation in Flevoland.”

Grote stap in CO2 besparing

De CO2-uitstoot van een houtwarmtestation is minstens 90% lager dan die van een gasgestookte installatie. Het is een uitstekende transitiemethode naast andere bewezen mogelijkheden voor warmteproductie zoals geothermie. CO2 neutraal stoken met houtsnippers biedt hiermee zeker uitkomst als het gaat om het behalen van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de provincie Flevoland, die in 2030 volledig energieneutraal wil zijn.

Benieuwd hoe het werkt? Bekijk dan de video op de website van BeGreen.

Gasloze tijdperk

Het nieuwe houtwarmtestation in Lelystad wordt gebouwd aan de rand van de nieuwe woonwijk Warande. Woningen in deze wijk worden al gebouwd met het oog op het aanstaande gasloze tijdperk. Met Ennatuurlijk heeft de gemeente Lelystad afspraken gemaakt over aansluiting van de hier te bouwen woningen op een stadsverwarmingsnet.

Maarten Grooters directeur van BeGreen: “Wij zijn al ruim vijf jaar bezig met het verduurzamen van lokale warmteopwekking. Door samen te werken met overheden, energiebedrijven en ontwikkelingsmaatschappijen als DE-on, willen wij Nederland steeds verder voorzien van duurzame warmte. Onze samenwerking met DE-on en Groenfonds heeft het mogelijk gemaakt om een groot gedeelte van ons project te financieren en dus daadwerkelijk te kunnen realiseren.”

BeGreen financiert, bouwt en beheert lokale houtwarmtestations op diverse locaties in Nederland. Hiermee biedt BeGreen een duurzaam alternatief voor verwarming met gas. De houtsnippers zijn afkomstig uit duurzaam bosonderhoud in de regio. Tijdens dit noodzakelijke onderhoud aan de natuur komen houtsnippers vrij die uitstekend lokaal kunnen worden ingezet als brandstof voor warmteproductie. BeGreen is een samenwerking tussen investeerders en partijen, waaronder ook Parenco hout valt. Met Parenco hout wordt ook de duurzame afkomst van de grondstoffen zeker gesteld.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.