Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Subsidie voor ontlasten overvol stroomnet

Op 3 juli 2024 opent de provincie Flevoland speciale subsidie voor bedrijven en organisaties. Zij kunnen hiermee nieuwe ideeën en oplossingen bedenken om netcongestie (het overvolle stroomnet) te verlichten. 

Gedeputeerde Harold Hofstra merkt dat er bij veel ondernemers behoefte is aan deze regeling: ‘We zien dat er al veel bedrijven zijn die de gevolgen van het volle stroomnet voelen. Ze kunnen hun bedrijf niet uitbreiden of verder verduurzamen. En voor nieuwe bedrijven is het nu al zo dat ze maanden of zelfs jaren moeten wachten totdat ze een aansluiting kunnen krijgen. Dus deze subsidie is hard nodig om ruimte te creëren op het stroomnet. Die ruimte is niet alleen hard nodig voor onze ondernemers, maar ook voor de nieuwe woningen die we de komende jaren willen bouwen.’

De subsidie richt zich vooral op bedrijven en organisaties die willen samenwerken. Bijvoorbeeld door hun bedrijfsprocessen op elkaar aan te passen om zo het stroomverbruik beter over de dag te verspreiden. Of door energie met elkaar uit te wisselen zonder dat dit het stroomnet opgaat. De provincie laat de invulling hiervan open, zodat ondernemers hopelijk met nieuwe ideeën komen om de druk op het stroomnet wat te verlichten.

De regeling tot het einde van 2029 opengesteld. Per jaar wordt er een subsidieplafond ingesteld. Het subsidieplafond voor 2024 en 2025 is tegelijk met de openstelling van de subsidieregels bekendgemaakt. Een jaar na het ingaan van de subsidie vindt er een evaluatie plaats. Meer informatie over de subsidie vindt u op deze webpagina.

Ben jij een ondernemer in Flevoland en zoek je naar manieren om de uitdagingen van netcongestie aan te pakken? Of heb je behoefte aan deskundig advies en ondersteuning op maat. Neem contact op met EEF. Samen bouwen we aan een duurzame en energie-efficiënte toekomst voor jouw bedrijf.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.