Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Verduurzamen is niet alleen besparen’

Nelleke Kleinleugenmors is relatiemanager van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF). Ze staat in nauw contact met bedrijven en organisaties in de gemeente Zeewolde en Almere. ‘Mijn doel? Mensen op weg te helpen. ‘Ik ontzorg de ondernemer graag en geef overzicht en handvatten in de energie-jungle’, zegt ze.


‘Verduurzamen is niet alleen besparen in kosten en energie. Maar het is ook een mooie wijze van bedrijfsvoering’, zegt ze. Het begint bij het maken van een afspraak. Vaak nadat een ondernemer een contactformulier op de website van EEF invulde of telefonisch contact zocht. ‘Ik begin mijn gesprekken met het verkennen van de huidige situatie en de eigen kennis van de ondernemer. Het liefst op locatie, dan zie (en hoor) ik met eigen ogen (en oren) waar op het gebied van energiebesparing kansen liggen.’


Financiering en hulp
‘Vervolgens vertel ik mensen over de mogelijkheden: over financieringen en hulp. Ik breng ze in contact met deskundigen binnen mijn team wanneer er een concreet energievraagstuk is. EEF biedt verschillende financieringen aan, waaronder de standaard financiering. Deze is bedoeld voor ondernemers en instellingen die zonnepanelen, een warmtepomp of ledverlichting willen laten installeren. Ook een energiebesparing binnen een productieproces kan daar onder vallen.’


Nelleke benadrukt dat het belangrijk is om stap voor stap te werken en niet meteen alles in één keer te willen doen. ‘Begin met het laaghangende fruit’ adviseert ze, zoals het verbeteren van isolatie of het uitschakelen van apparatuur wanneer deze niet nodig is. ‘Kijk ook naar je toekomstplannen. Wil je uitbreiden of meer elektrificeren in de toekomst?’ Ook al is netcongestie soms een probleem, Nelleke denkt altijd in mogelijkheden en zoekt naar creatieve oplossingen zoals optimalisatie van het energieverbruik.


Inzicht in je verbruik
Tijdens haar kennismakingsbezoek let Nelleke op verschillende aspecten. Ze stelt vragen over het huidige energieverbruik en helpt ondernemers inzicht te krijgen in hun verbruikspatronen. ‘Is er al eens een energiescan van de locatie gemaakt? Dit geeft vaak een goed uitgangspunt voor verdere besparingen. Daarnaast is het heel waardevol om te kijken of er oude, inefficiënte apparaten zijn die vervangen kunnen worden door energiezuinigere opties. Ook ledverlichting in combinatie met sensoren is vaak interessant. Het is een relatief eenvoudige stap, die toch een aanzienlijke energiebesparing kan opleveren’, legt ze uit.


Betere wereld achterlaten
Duurzaamheid is voor Nelleke niet alleen werk, het is ook een belangrijke persoonlijke drijfveer. Als moeder van twee kinderen wil ze heel graag een betere wereld voor hen achterlaten en een ander bewuster maken. ‘Mijn werk draait om het vinden van praktische en haalbare stappen voor ondernemers. Om hulp aan te bieden om duurzaam te groeien en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat doe ik met ontzettend veel plezier!’


Maak een afspraak
Vragen na het lezen van dit artikel? Of wil je een afspraak met Nelleke? Vul het contactformulier in en ze belt je om een datum te prikken. Nelleke, die relatiemanager is in de gemeente Almere en Zeewolde, werkt nauw samen met haar collega Peter Klein Heerenbrink. Peter is relatiemanager voor bedrijven en organisaties in de gemeente Lelystad, Dronten, Noordoostpolder en Urk.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.