De gemeente Lelystad heeft Enodes -technisch energieadviesbureau uit Lelystad- enige tijd geleden gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van duurzame warmte in de wijk Campus Midden (het terrein tussen het politiebureau en de Grietenij). Adviseurs van Enodes hebben in de wijk gesproken met een aantal ondernemers. Er is onderzoek gedaan naar de warmtevraag, het warmteaanbod én de interesse in andere duurzame voorzieningen. Hieruit bleek dat veel ondernemers naast duurzame warmte ook grote interesse hebben in ledverlichting en zon-pv.
Een interessante uitkomst voor de gemeente, waar zij Enodes heeft gevraagd dit verder op te pakken. Het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) financiert de vervolgstap voor middels een Verduurzamingsvoucher. Vierentwintig ondernemers kregen een brief op de deurmat met een brochure en een gepersonaliseerde voucher waarmee zij zonder kosten vooraf een business case kunnen laten maken.
Hage de Vries, projectleider bij DE-on: “Dit is precies waarvoor wij EEF hebben opgericht. Wij zijn er namelijk voor om dit soort zaken voor te financieren en lopen de risico’s die ondernemers niet altijd durven nemen. Met de Verduurzamingsvoucher nemen we die drempel zoveel mogelijk weg, zodat iedere ondernemer kan én wil investeren in duurzame energie en energiebesparing!”
Energie Expertisecentrum Flevoland neemt het risico
Op de mailing naar ondernemers kwam een goede respons. In de zomermaanden ging Enodes voor acht ondernemers uit de wijk aan de slag met het opstellen van de business case voor ledverlichting en zon-pv. Een mogelijke optie is om een collectieve inkoop voor de deelnemende ondernemers te realiseren. Deze maand wordt er verder gewerkt aan de uitvoering hiervan. Hage: “We staan open voor veel meer van dit soort initiatieven; we zijn ervoor en we doen het graag. Op het moment dat een project wordt gerealiseerd, krijgt EEF haar geld weer terug. Komt een project niet tot realisatie -waar we uiteraard niet vanuit gaan- dan nemen wij het risico.”
Interesse in deze aanpak?
Bent u geïnteresseerd in de aanpak van EEF in uw eigen gemeente? Neem dan (vrijblijvend) contact met ons op: 085 4000 300 of info@deonflevoland.nl om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag!
Verduurzamingsvoucher
Financiert de kosten in de aanloopfase
In de ontwikkelfase moeten investeringen gedaan worden om het project verder te brengen. Denk aan het doorrekenen van een dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen, het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek of het aanvragen van subsidie bij de RVO. Dit kost geld, zonder dat zeker is dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden van de verduurzamingsvoucher.