Aanpak stichting DE-on nu al goed voor een jaarlijkse CO2 besparing >15.000 ton.
Flevoland loopt voorop als het gaat om duurzame energie. De provincie wil op termijn volledig duurzaam in haar energiebehoefte voorzien. Daarom heeft zij eind 2014 de stichting DE-on (Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij) in het leven geroepen. Een eigen ontwikkelingsmaatschappij om duurzame projecten te realiseren. Deze stichting is nu, twee jaar later, al goed voor een jaarlijkse CO2 besparing van meer dan 15.000 ton.
De ontwikkeling en uitvoering van de projecten van Stichting DE-on verloopt succesvol, blijkt uit de presentatie van de tussenrapportage in de Provinciale Staten door DE-on directeur Hage de Vries. De Staten zijn zeer tevreden over de resultaten. Met haar projecten versnelt de stichting de energietransitie en versterkt daarmee de lokale economie van Flevoland.
Een aanpak die werkt
De stichting brengt de juiste partijen bij elkaar, ondersteunt initiatiefnemers tijdens het project en voorziet in kennisoverdracht voor de financiering en ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Deze onderscheidende aanpak werkt! Een goed voorbeeld is het project ‘Zon voor NOP’ van gemeente Noordoostpolder. De bedrijfsdaken in deze gemeente worden gebundeld, zodat ondernemers gebruik kunnen maken van schaalvoordeel en is het plaatsen van de zonnepanelen voor hen financierbaar. Het project maakt het extra aantrekkelijk door hen volledig te ontzorgen. Hage de Vries licht toe: “Stichting DE-on heeft geen commercieel belang. Het succes van de stichting ligt écht in het verbinden van de projecten met andere vergelijkbare initiatieven in Flevoland en het leveren van kennis en kunde. Projecten worden vaak niet vertraagd om financiële redenen, maar om ingewikkelde situaties in vergunningentrajecten of gebrek aan expertise bij de initiatiefnemer. Wij zijn dan de verbindende factor die het project tot zo’n succes maken”.
Flinke CO2 besparing
Inmiddels heeft DE-on als medefinancier vier grote duurzame energieprojecten in Flevoland onder haar hoede en een vijfde in de finale uitwerking. Deze projecten zorgen samen voor een jaarlijkse CO2 besparing van 15.017 ton. Een fantastisch resultaat, aangezien deze besparing ruim boven de aan de stichting ten doel gestelde besparing van 8.000 ton CO2 per jaar ligt. Daarnaast heeft de stichting een aanzienlijk aantal nieuwe projecten in de pijplijn zitten, waar niet de financiering, maar de realisatie door DE-on centraal staat. DE-on is mede-ontwikkelaar of adviseur, waarmee zij de energietransitie in Flevoland nog meer kan aanjagen.
Nieuwe projecten in 2017
In 2017 zet DE-on haar succesvolle aanpak voort. Naast de verdere ontwikkeling van Zon voor NOP van de gemeente Noordoostpolder, zitten er een aantal mooie projecten in de pijplijn waaronder Zon op Bedrijvendaken projecten in Lelystad, Biddinghuizen en Urk. En een geothermie project in Luttelgeest.