Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volop kansen om scholen te verduurzamen

Er liggen veel kansen om schoolgebouwen te verduurzamen. Hiermee besparen scholen niet alleen energie, maar ook geld. De energie-experts van EEF gingen op bezoek bij een aantal scholen in de Noordoostpolder om naar de mogelijkheden voor verduurzaming te kijken. We delen graag de quickwins en de conclusies.

Quick wins

De quickwins die we de scholen meegaven? Het optimaliseren van instellingen, het aanschaffen van slimme meters en het ophangen van LED-verlichting.

  • Door het optimaliseren van instellingen kunnen de scholen de verwarming efficiënter instellen in perioden dat het gebouw niet of minder wordt gebruikt, zoals in de weekenden of tijdens vakanties. Zorg er ook voor dat de ketel niet te heet staat, dit zorgt voor veel rendementsverlies.
  • Ook constateerden we dat nog niet alle scholen slimme meters hebben. Met slimme meters kun je het energieverbruik uitlezen en vergelijken. En kun je dus zoeken naar pieken in het verbruik en onverklaarbaar verbruik. Als je deze al wel hebt is het heel makkelijk om deze met een app uit te lezen en zo heel snel veel inzicht te krijgen.
  • Daarnaast zagen we dat de helft van de scholen nog geen LED-verlichting heeft. LED-verlichting verbruikt minder elektriciteit dan gewone lampen en heeft een langere levensduur. Vaak passen deze lampen gewoon in de bestaande armaturen.

Isoleren

We constateerden dat de meeste scholen matig zijn geïsoleerd. ‘Ons advies? Overweeg na-isolatie en heb hierbij extra aandacht voor het isoleren van daken en gevels. Hier gaat namelijk de meeste warmte verloren’, zegt energie-expert Amber Lafeber. Ook heeft een aantal scholen nog ramen en deuren met enkelglas. ‘Investeren in HR++ glas zorgt ervoor dat minder warmte door de ramen verloren gaat. Dit zorgt voor veel meer comfort, maar als er vervolgens een warmtepomp geplaatst wordt, werkt die dan ook efficiënter als er goed is geïsoleerd ’, zegt energie-expert Shivani Panchoe.

Ventileren

Ventilatie verdient ook aandacht. ‘De meeste scholen hebben baat bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op veel scholen is nog geen mechanische ventilatie aanwezig. Terwijl een goed ventilatiesysteem een belangrijk onderdeel is van een gezond binnenklimaat’, zegt energie-expert Johan Sijtsma. ‘Vooral nadat isolatiemaatregelen zijn toegepast is natuurlijke ventilatie onvoldoende om de gewenste luchtkwaliteit te bereiken’, legt hij uit.

Zonnepanelen

Goed nieuws! De daken van de meeste scholen zijn geschikt voor zonnepanelen. ‘We zien dat veel daken hier nog niet voor worden gebruikt. Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft een positief effect op je energiekosten. Daarnaast word je als school minder afhankelijk van externe energieleveranciers’, besluiten de energie-experts.


Wil je ook je school verduurzamen? EEF helpt je om de mogelijkheden inzichtelijk te maken. We denken met je mee, delen onze expertise en financieren duurzame projecten. Daarnaast werken we nauw samen met andere organisaties die je verder kunnen helpen, zoals Schooldakrevolutie. Schooldakrevolutie is een onafhankelijke stichting die scholen helpt met het realiseren van zonnepanelen op het dak.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.