Zoek
Sluit dit zoekvak.

Warmtetransitie vraagt daadkracht en samenwerking

De warmtetransitie in Flevoland vereist daadkracht, keuzes maken en waar nodig samenwerking onderling. Maandag 15 april kwamen bestuurders, energie- en wooncorporaties, het waterschap, de provincie, energieleveranciers en andere partijen bijeen om hun dilemma’s, vragen en kennis met elkaar te delen. EEF, die het initiatief nam voor het event, was tevreden over de opkomst. ‘Het gesprek werd gevoerd vanuit samenwerking’, aldus Freek Kisman. 

Freek is energie-expert bij EEF en coördineert de samenwerking voor het versnellen van de warmtetransitie in Flevoland. Dit doet hij onder andere door de denk- en uitvoeringskracht in de regio te bundelen en de expertise van EEF slim in te zetten om stappen te maken.  

Deelnemers werden bijgepraat over de wetswijzigingen die eraan komen om de warmtetransitie mogelijk te maken in Nederland en de verplichtingen die daaruit voortkomen. Daarbij werd opgeroepen om nu al na te denken over de keuzes en oplossingen de gemeenten moeten kiezen voor hun visie richting de toekomst. En daarin te kijken wat lokaal of regionaal opgepakt kan worden.   

Gedeputeerde Harold Hofstra laat weten blij te zijn dat de ambtelijke samenwerking in de regio goed gaat. ‘We hebben de ambitie dat we uiterlijk in 2050 heel Flevoland van het aardgas af hebben, dat de huidige en toekomstige stadsverwarmingen (verder) verduurzaamd zijn, nieuwe warmtenetten (zowel groot als klein) betaalbaar ontwikkeld worden en de gekozen oplossingen bijdragen aan het verminderen en oplossen van netcongestie.’ 

Freek Kisman: ‘Gemeenten krijgen hoe dan ook een rol in de warmtetransitie. Het is dus belangrijk dat gemeenten zich hierop voorbereiden door na te denken over zaken als wijkplannen en publieke rolneming. Echter is hier ook duidelijkheid en daadkracht vanuit het Rijk voor nodig.’   

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.