Op het dak van Concern voor Werk in Emmeloord liggen maar liefst 266 zonnepanelen. ‘Hiermee kunnen we in totaal 45.000 kilo CO2 per jaar besparen. Die besparing van kosten is prettig, maar een bijdrage leveren aan de energietransitie vinden we des te belangrijker’, zegt manager middelen Peter van der Mee.
Concern voor Werk is een sociale onderneming (eigendom van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Urk) die bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het pand in Emmeloord is onder andere de uitvalsbasis voor schoonmakers en groenwerkers. Daarnaast vind je er een houtafdeling en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er onder andere assemblagewerkzaamheden uitvoeren.
Betrokken partner
‘Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons. De afgelopen jaren investeerden we in het elektrificeren van ons wagenpark en materieel. Daarnaast is ons pand voorzien van LED-verlichting. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het werkt -mede door de goede lichtopbrengst- ook veel fijner voor onze medewerkers. EEF zien we in het verduurzamen van ons pand als een betrokken partner, die ons adviseert en meedenkt bij de energietransitie’, vertelt Peter.
‘De medewerkers van EEF ontzorgen ons en dat is fijn. De organisatie beschikt over veel kennis en expertise en heeft een groot netwerk. Dit maakt het aanvragen van subsidies en het beoordelen van offertes een stuk makkelijker. Zo vroegen we een SDE++ subsidie aan. Dit is een exploitatiesubsidie, waarmee je subsidie ontvangt over wat je duurzame installatie opwekt of aan CO2 reduceert. De aanvraag ervan (en het contact met partijen als Liander) is een vak apart. EEF nam ons werk uit handen, legde offertes naast elkaar en dacht met ons mee over de beste oplossing.’
Werk aan de winkel
Maar eerlijk is eerlijk, er is ook nog werk aan de winkel. Vooral het thema netcongestie houdt de gemoederen bezig. Bedrijven in de buurt hebben behoefte aan elektriciteit en wij produceren meer elektriciteit dan we nodig hebben. Het liefst willen we energie aan onze buren leveren, maar dit mag én kan niet. Ook hierin pakt EEF een belangrijke rol. Hoe? Door ons juist te informeren en te blijven lobbyen’, besluit hij.