Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met hulp van DE-on én de bank ruim 1.100 zonnepanelen in Swifterbant

Het doel van DE-on, als duurzame energie- en ontwikkelmaatschappij, is om duurzame energieprojecten in de provincie Flevoland écht van de grond te krijgen. Hage de Vries, directeur van Stichting DE-on “Enerzijds doen we dat waar nodig door het verstrekken van leningen met geld wat in 2009 beschikbaar is gekomen na de verkoop van de aandelen van Essent en Nuon. Anderzijds doen we dat door ondernemers vooruit te helpen die bij het realiseren van hun project barrières tegenkomen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn Willem-Maik en Miranda van Dalen die in Swifterbant twee grote daken van hun boerderijen vol hebben gelegd met zonnepanelen.”

DE-on verbindt, versterkt en versnelt duurzame energieprojecten

Vaak is het voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten lastig om de juiste partners te vinden. DE-on heeft een breed netwerk in de provincie Flevoland en kan daardoor partijen gemakkelijk aan elkaar verbinden. De ervaring die DE-on sinds de oprichting in 2009 heeft opgedaan, helpt bij het versterken van een duurzaam energie-idee tot een realistische businesscase. Daarnaast kan DE-on projecten versnellen door het aanvragen van SDE+ subsidies en het bieden van oplossingen op het gebied van wet- en regelgeving en vergunningsprocedures. Hage: “Gelukkig is het niet altijd nodig om vanuit DE-on duurzame energieprojecten te financieren, omdat banken willen meewerken. Bij de projecten van Willem-Maik en Miranda van Dalen wilde de bank graag financieren. Zo hebben wij ze kunnen helpen met alle voorbereidende werkzaamheden om de zonnepanelen daadwerkelijk op hun boerderijen te krijgen. Geen financiering dus maar wel onze kennis en expertise. Zonder onze hulp waren de zonnepanelen er niet gekomen.”

Ruim 1.100 zonnepanelen en meer dan 315.000 kWh

Ondernemers Willem-Maik en Miranda van Dalen wilden in 2014 op het dak van twee boerderijen zonnepanelen leggen. Willem-Maik: “Bij de ene boerderij ging dat heel voorspoedig, bij de tweede was dat een stuk lastiger. Het dak had asbest, de kabels waren niet toereikend genoeg voor de benodigde aansluitingen en dus was er veel extra uitzoekwerk. Via een ander initiatief in de provincie Flevoland kwam ik in contact met Hage de Vries van DE-on en gelukkig konden zij ons helpen.”

Hage: “We hebben samen de ideeën van Willem-Maik en Miranda uitgewerkt, de juiste partijen benaderd en die erbij betrokken, we hebben vragen kunnen beantwoorden, SDE+ subsidie aangevraagd en uiteindelijk de businesscase opgesteld.”

Deze gezamenlijke inzet resulteerde in groen licht bij een grote Nederlandse bank, die – naast de financiering van 316 zonnepanelen op het eerste dak – ook de 875 panelen kon financieren voor het tweede dak. In totaal goed voor een gezamenlijke opbrengst van ruim 315.000 kWh. Hage: “We zijn blij dat wij als DE-on ook kunnen helpen met alleen de voorbereidende werkzaamheden, waardoor de bankfinanciering makkelijker van de grond komt”. Willem-Maik: “En stel dat het dan tóch niet lukt met de bank, dan heb je met DE-on altijd een back-up plan. Projecten kunnen dus altijd doorgaan!”

Toekomstplannen

Of Willem-Maik en Miranda nog meer ‘zonnige’ plannen hebben voor de toekomst? “Op dit moment zijn we bezig met het realiseren van Swifterpark, een natuurpark naast het dorp Swifterbant. Dit is één van de projecten die door de provincie is uitgekozen als onderdeel van het programma ‘Nieuwe Natuur’. Swifterpark moet een belevenispark worden, waar je kunt wandelen en de natuur kunt zien, ruiken en proeven. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de dijk hier in de toekomst ook vol ligt met zonnepanelen!”

Meer weten?

Bent u ook initiatiefnemer van een duurzaam energieproject in de provincie Flevoland en loopt u vast in de voorbereiding van het project? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat wij u – net als Willem-Maik en Miranda – kunnen helpen met de daadwerkelijke realisatie van uw project.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.