Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Innovatieve ideeën gepresenteerd voor verplaatsbare zonnepanelen in Poort van Dronten

Leerlingen 2e klas Technasium Almere College verrassen opdrachtgevers

Acht weken de tijd hadden de 21 leerlingen van de technasiumklas, om in opdracht van stichting DE-on en de gemeente Dronten, een verplaatsbaar systeem te bedenken met zonnepanelen op braakliggende grond in de Poort van Dronten. Op 2 november presenteerden zij zes innovatieve ontwerpen voor de opdrachtgevers, ouders en belangstellenden in de Raadzaal van Dronten.

Na de kick-off van het project in september, waarin de opdrachtgevers Hage de Vries van stichting DE-on en Ite Meints, programmamanager duurzaamheid van de gemeente Dronten de opdracht, randvoorwaarden en wensen ten aanzien van het project hebben gepresenteerd, zijn de leerlingen vol enthousiasme van start gegaan.

Presentaties en ideeën

De zes ontwerpen zijn verrassend en zeer divers. Van bestaande ontwerpen die aangepast zijn aan de wensen van de opdrachtgever, tot nieuwe innovatieve ontwerpen zoals een daksysteem op wielen, een platform met steunpilaren, de ‘smartflower SF32’ (zonnepanelen in de vorm van een bloem die zich ontpopt als de zon opkomt) en zonnepanelen op een rubberen zak met water. Bij alle ontwerpen is rekening gehouden met onder andere de verplaatsbaarheid, het maaien van omliggend gras, flinke windstoten en vandalisme.

Het winnende ontwerp

Leerlingen gaven aan dat er door het wedstrijdelement een goede concurrentiestrijd plaatsvond in de klas. Het winnende ontwerp is het idee van platte platen op de grond met zonnepanelen in een hoek van 30 graden. De doorslag voor de jury gaf met name de verplaatsbaarheid van het ontwerp naar de daken van de toekomstige bedrijven op het terrein.

Wethouder Ton van Amerongen was aanwezig en maakte het winnende ontwerp bekend. ‘Ik ben diep onder de indruk van de ideeën en presentaties en ben heel benieuwd naar de uitwerking van de businesscase en het kostenplaatje. Als dit er goed uit ziet, dan wordt het ontwerp voorgelegd aan de gemeenteraad. Ik nodig jullie van harte uit om dan weer in deze raadzaal aanwezig te zijn”.

Hage de Vries sprak zijn dankwoord uit als mede-opdrachtgever voor alle mooie en innovatieve ontwerpen. Ook Ite Meints was aangenaam verrast en gaf nog als tip aan de leerlingen mee, om bij een volgende opdracht nog beter naar het programma van eisen te kijken en ook vooral de kosten/opbrengstenkant goed te onderzoeken.

Het laatste nieuws

Wij helpen je graag!

Heb je vragen, ideeën of een concreet project en wil je de ontwikkeling en/of de financiering daarvan met Energie Expertisecentrum Flevoland bespreken? Neem dan contact met ons op.